Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Az Bulutlu
10°C
Manisa
10°C
Az Bulutlu
Pazartesi Açık
10°C
Salı Açık
13°C
Çarşamba Açık
14°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
17°C

Mobilya, kağıt ve orman ürünlerinde 695 milyon dolar ihracat

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Doğan Yağcı, 2020 yılı itibariyle 5.5 milyar dolar seviyesini geçerek 2019 yılı ihracat rakamını yakaladıklarını, Ege Bölgesi olarak geçen yıl 180 ülkeye 695 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini söyledi.
Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cahit Doğan Yağcı, 2020 yılı büyüme rakamlarını ve bünyesine dahil olan sektörlerin sorunlarını değerlendirdi. EİB bünyesinde yer alan mobilya, kâğıt ve orman ürünlerinin dahil olduğu üç sektörün, Türkiye geneli ihracatlarının 2020 yılı itibariyle 5.5 milyar dolar seviyesini geçerek 2019 yılı ihracat rakamını yakaladığını belirten Yağcı, “Ege Bölgesi olarak baktığımızda 2020 yılında 695 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek geçen senenin ihracat rakamının üzerinde kalmayı başardık. 2020 yılı başında her ne kadar yüzde 10’luk bir ihracat artışı hedeflemiş olsak da covid-19 salgının dünya ticaretine negatif etkileri göz önüne alındığında, iyi bir performans ortaya koyduğumuzu söyleyebilirim” dedi.
Türkiye genelinde toplam 220 ülkeye, Ege bölgesinde ise 180 ülkeye ihracat yaptığını belirten Yağcı, “Türkiye olarak en çok ihracat yaptığımız ülkeler Irak, İsrail, Almanya, ABD, Birleşik Krallık ve Suudi Arabistan. Bununla birlikte hâlihazırda ihracat gerçekleştirdiğimiz ABD, Çin Halk Cumhuriyeti gibi ülkeler, ithalat potansiyeli yüksek ülkeler ve bu ülkeler bizim hedef pazarlarımız arasında yer almaktadır” diye konuştu.

Odun dışı orman ürünleri, cari açığın kapanmasına katkı sağlıyor
Odun dışı orman ürünlerinin ihracında Türkiye’nin önemli bir yeri olduğunu ve bu sektörün ülkenin cari açığını kapatmada önemli bir etken olacağını söyleyen Yağcı, “Covid-19 salgını ile önemi bir kez daha anlaşılan kekik, defne, adaçayı ve biberiye gibi ürünlerimizin ihracatında önemli artışlar mevcut. 2020 yılına baktığımızda bir önceki yıla göre dünya üretiminin yaklaşık yüzde 70’ini yaptığımız kekikte yüze 13, dünya üretiminin yüzde 90’ından fazlasını ürettiğimiz defne yaprağında yüzde 17 artış görülüyor. Aynı şekilde biberiyede yüzde 30, ıhlamurda ise yüze 32 artış mevcut. Bu artışların 2021 yılında da devam edeceğini öngörüyoruz. Odun dışı orman ürünlerinin yalnızca ihracatımıza değil ülke ekonomisine de katkı çok önemli. Üretim ve pazarlama süreçlerinin tamamında ortaya çıkan katma değer ülkemize kalıyor, dışa bağımlı olmadan üretim yapılıyor, bu da ülkeye giren her bir doların cari fazla olarak ekonomiye yansıması demektir” dedi.

“Mobilya sektörünü cari fazla veren ender sektörlerimizden”
2020 yılın da insanların salgın nedeniyle evlerinden çıkamadığını, bu sebeple de yıl içinde mobilyalarını değiştirme eğilimlerinin fazla olduğunu belirten Yağcı, şöyle devam etti: “Evden çıkamama durumu insanları ev mobilyalarını yenilemeye itti. Bununla birlikte evlerimiz artık home-office olarak da kullanılıyor, kimi sektörler kalıcı olarak evden çalışmaya geçti. İmkânı olmayan sektörlerde ise bu duruma en fazla nasıl adapte olabiliriz diye düşünüyor. Biz bu eğilimi görerek 2020 yılının ikinci yarısında toparlanarak ivme kazanan sektörlerden olmayı başardık”
Konuşmasının devamında mobilya sektörünün cari fazla veren ender sektörlerimizden olduğunu, ülke ekonomisine ve istihdama büyük katkı sağladığını kaydeden Yağcı, şunları söyledi: “Dünya’da referans kabul edilen araştırma merkezi CSIL’in raporuna göre 2020 yılında Türkiye, küresel mobilya ihracatında 6 basamak birden atlayarak sekizinci sıraya kadar yükseldi. Sektör olarak ilk hedefimiz dünya mobilya ihracatında ilk 5 ülke arasına girmek ve mobilya sektörümüzün bunu başarabilecek potansiyeli var. Ticaret Bakanlığımız, mobilya sektörüne yönelik ABD özelinde belirlediği strateji doğrultusunda çalışmalar yürütülüyor ve bu kapsamda ABD’de bir lojistik merkez kurulması planlanıyor”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.