Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
35,1564
EURO
36,6793
ALTIN
2.956,96
BIST
10.025,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Hafif Yağmurlu
9°C
Manisa
9°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
9°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Açık
12°C
Çarşamba Açık
14°C

Manisa’da hayvan hareketleri kısıtlaması 28 Nisan’da sona eriyor

Şap hastalığı nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığının aldığı kararla hayvan hareketlerinin kısıtlanması kararı 28 Nisan’da sona eriyor. Şap hastalığının görülmediği ancak kısıtlama nedeniyle hayvan hareketlerinin durdurulduğu Manisa’da çalışmalar hakkında Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk bilgi verdi.
Geçtiğimiz aylarda ülkenin bazı bölgelerinde ortaya çıkan Sat- 2 Serotipli Şap hastalığına anında müdahale eden Tarım ve Orman Bakanlığı, gerek hastalığın görüldüğü bölgede gerekse ülke genelinde hareket kısıtlamaları getirilerek hastalığın yayılmasının önüne geçildi. Bakanlığa bağlı Şap Enstitüsünde 37 günde yeni aşı geliştirilen ve üretilen Sat-2 Serotipi içeren bivalan aşılar ile ülke genelindeki büyükbaş hayvanların aşılanması sağlandı.
Manisa İl genelinde yürütülen çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, “İl ve ilçe müdürlüklerimizce yapılan yoğun çalışmalar neticesinde SAT-2 tipi Şap Hastalığı ilimizde görülmemiştir. Manisa ilinde bu süreç hastalıktan ari bir şekilde başarıyla yürütülmüştür. İlimizde Şap hastalığına karşı 2023 yılı ilkbahar döneminde 204 bin 446 doz tetravalan (4 suş içeren) aşı ve 69 bin 651 doz bivalan (2 suş içeren) aşı uygulaması yapılmıştır. Aşılama oranlarının ilimizde ve ülke genelinde artması ile birlikte hastalık tamamen kontrol altına alınmıştır. Söz konusu hastalığın kontrol altına alınması dolayısıyla ilimiz ve ülke genelinde şap hastalığına duyarlı türler için uygulanan hareket yasağı belirli şartlar dahilinde 28 Nisan 2023 tarihi itibari ile kaldırılmıştır. Bakanlığımızca belirlenen kurallar çerçevesinde yetiştiricilerimiz hayvan hareketi işlemlerini yapabileceklerdir. İller arası büyükbaş hayvan sevklerinde, sevk edilecek büyükbaş hayvanların Sat-2 serotipini içeren aşı ile aşılanması ve aşılama tarihinden itibaren 21 günlük sürenin geçmiş olması şartı aranırken, iki aylık yaştan küçük sığır cinsi hayvanların sevklerinde şap aşısı şartı aranmayacaktır. Küçükbaş hayvanların iller arası sevklerinde şap aşısı şartı aranmayacaktır. İl içinde ise büyükbaş ve küçükbaş hayvan sevklerinde şap aşısı şartı aranmayacaktır” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.