Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,4829
EURO
36,1584
ALTIN
2.973,42
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Yağmurlu
19°C
Manisa
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Açık
13°C

İzmir Ekonomili gençler ‘afet sonrasına’ odaklandı

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) öğrencileri, ülkemizde deprem, sel ve yangın gibi doğal afetlerin artması üzerine harekete geçerek, arama ve kurtarma çalışmalarına büyük katkı sağlayacak iki proje geliştirdi. 4 kişilik iki grup halinde yaklaşık 6 aydır çalışmalarını sürdüren gençler, yapay zeka yardımıyla hazırladıkları projelerle ulusal ve uluslararası şirketlerin radarına girdi.
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü dördüncü sınıf öğrencileri; Eren Özcan, Berra Beşer, Ezgi Avcı ve Bahar Kaya, afet sonrasında yapılan sosyal medya paylaşımlarını yapay zeka sayesinde sınıflandırıp, ihtiyaçları anında AFAD’a bildirecek özel bir analiz programı geliştirmek için son aşamaya geldi. Doğal Afet Sonrası Aksiyon Projesi (DASAP), dünyaca ünlü yapay zeka robotu ChatGPT’yi geliştiren OpenAI şirketinin ‘Araştırmacı Erişim’ programına kabul edildi.
Aynı bölüm ve sınıfta okuyan; Atakan Kafkas, Enis A. Koza, Şükrü Çakır ve Ege Abalı ise, ‘PATHFINDER’ isimli mobil uygulama ile dikkatleri üzerine topladı. Afet sonrası çekilen drone görüntülerini yapay zekayla analiz ederek en açık yolları tespit eden, ambulans ve itfaiyelerde internetsiz kullanılabilen bir mobil uygulama hazırlayacak İEÜ’lü ekip, HAVELSAN’ın öğrencileri desteklemek amacıyla açtığı ‘Suit’ programına kabul edildi.
Proje sürecinde öğrencilere rehberlik eden İEÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Ayça Kumluca Topallı, çalışmaların aralıksız devam ettiğini söyledi. Dr. Topallı, projelerin ana hatlarıyla bittiğini, mayıs ayında ise tamamen hazır hale geleceğini ifade etti. Projelerin maliyet yönünden düşük ve kolay uygulanabilir olduğuna dikkat çeken Dr. Topallı, “Küresel iklim değişikliğinin de etkisiyle maalesef doğal afetlere daha fazla maruz kalıyoruz. Afet dendiğinde aklımıza ilk olarak deprem geliyor; ama sel veya yangınla da son dönemde ciddi mücadeleler verdik. Öğrencilerimizle birlikte hem afet farkındalığını artıracak hem de uygulanabilirliği yüksek, pratik projeler geliştirmek istedik. Bunda da başarılı olduğumuzu söyleyebilirim” dedi.
Projelere ilişkin detaylı bilgiler paylaşan Dr. Topallı, “Deprem sonrasında sosyal medya platformlarını haberleşmek, bilgi almak için çok aktif kullandık. Kaybolan ya da haber alamadığımız yakınlarımızı sosyal medya üzerinden paylaştık. Biz de öğrencilerimizle birlikte; sosyal medyada paylaşılan bilgileri hızla analiz edecek, konum ayrımı yapabilecek, yapay zeka sayesinde benzer bilgileri bir araya getirerek yönlendirebilecek bir sistemin işimizi kolaylaştıracağını düşündük. Bu fikirden yola çıkarak DASAP adlı projeyi geliştirdik. DASAP; sosyal medya yazışmalarını ‘doğal dil işleme’ ve ‘büyük dil modelleri’ kullanarak analiz eden bir algoritma. Kısaca projemiz, sosyal medya paylaşımlarını analiz ederek anında AFAD’a iletebilecek bir yapıyı öngörüyor” ifadelerini kullandı.
Dr. Topallı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Diğer projemiz de afet sonrası müdahale sürecine direkt olumlu etki yapabilecek bir mobil uygulama. ‘PATHFINDER’ isimli uygulama, yukarıdan çekilen drone görüntülerini anında analiz ederek açık yolları belirliyor. Bu sayede ambulans ya da itfaiyenin olay yerine daha hızlı ulaşmasına yardımcı oluyor. Projemizi oluştururken yapay sinir ağları ve teoriden yararlandık. Elbette mevcut projelerimiz daha da geliştirilebilir, ilerletilebilir.”
Dr. Topallı, yapılan projelerin öğrenciler için ciddi bir deneyim olduğuna da dikkat çekerek, özverili çalışmalarından dolayı gençleri tebrik etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.