Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Parçalı Bulutlu
9°C
Manisa
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Açık
11°C
Salı Açık
13°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
14°C

Hasan Eryılmaz: Tırmana tırmana, çalışa çalışa, terleye terleye!

Hasan Eryılmaz: Tırmana tırmana, çalışa çalışa, terleye terleye!

Siyaset arenasında milletvekili adayları arasındaki rekabetin zirveye ulaştığı şu günlerde; İYİ Parti’nin Manisa’daki kilit ismi Hasan Eryılmaz ile çalışma ofisinde bir araya gelerek bir söyleşi gerçekleştirdik. İYİ Parti Manisa Milletvekili Aday Adayı Eryılmaz’ın değerli eşi Deniz Alya Eryılmaz da röportajımız sırasında bizlere eşlik etti.

Röportaj: Berna Memiş
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener tarafından, 2018 yılında il başkanlığına atanan Hasan Eryılmaz, 2020 yılında gerçekleşen kongre ile yeniden başkan seçilerek toplamda iki dönem il başkanlığı yaptı. Milletvekilliği yolunda 4,5 yıllık il başkanlığı koltuğunu bırakan Eryılmaz, Ocak ayında gerçekleşen kongrede desteklediği isim olan Ali Zafer İksir’in, il başkanlığını kazanmasıyla yeni bir zafer daha elde etmiş oldu.
MHP yıllarından bu yana Meral Akşener’in en büyük destekçilerinden biri olan Hasan Eryılmaz, İYİ Parti’nin Manisa milletvekili aday listesinde ilk sıraya girebilecek mi? Sıralama nasıl olacak? Bu soruların yanıtını önümüzdeki günler gösterecek.

Seçim dönemi çok yoğunsunuz. Direkt olarak gündemdeki konuyla başlamak istiyorum röportajımıza.. İYİ Parti’de milletvekili aday adayları arasında bir ön seçim yapılacak. Bu beklenmedik bir gelişme oldu. Siz mi istediniz bir ön seçim yapılmasını?
-Bildiğiniz gibi Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener; 2018 genel seçimlerinden hemen iki ay sonra, beni Manisa il başkanı olarak atadı.. Ve o günden bugüne de Ocak 2023’e kadar, yaklaşık dört buçuk senelik bir zaman süreci geçirdik. Ve teşkilatlarımız bizden, yapılacak yeni bir seçimde bir ön seçim bir temayül yoklaması yapılmasını istedi. Özellikle nüfusun yoğun olduğu illerde bir ön seçim yapılması, hem teşkilatların talebiydi hem de genel başkanın isteğiydi. Biz de Manisa olarak bu isteğimizi gerçekleştirelim istedik. İlçelerde verdiğimiz sözü, üyelerimize verdiğimiz sözü gerçekleştirelim diye bunu istedik. Sayın genel başkanımız da uygun gördü. Ve Manisa’da zannedersem önümüzdeki hafta sonu 1-2 Nisan tarihlerinden birinde tüm üye bazlı bir seçim yapılacak. Milletvekili aday adaylarının tamamının alfabetik sırayla isimleri yazılacak ve çarşaf bir liste oluşturulacak. Burada en az beş aday işaretlenecek. Çünkü Manisa milletvekili sayısı on. En çok da on işaretleme yapılacak. Bu şekilde bir temayül yoklaması ve ön seçim olacak.

Peki milletvekili listelerinde bu ön seçimin sonuçlarına bağlı kalınacak mı?
Genel Başkanımız ve partimizin yetkili organları bu ön seçimin bir kısmını baz alacaktır. Arkasından da tabii partinin genel durumu, kadın kontenjanı bizde önemli.

Çok kadın aday adayı başvurusu oldu sizde öyle değil mi?
Kadın adayımız çok. Aday adayı şu an çok. Kadın kontenjanı var bizim tüzüğümüzde. Cinsiyet kotası diyoruz buna.. Yüzde 25’lik bir cinsiyet kotası var. Bunu da baz alarak işte hem ön seçimi hem teşkilatların genel tavrını, il-ilçe başkanlıklarının tavrını, hem daha önce partiyle ilgili bağlantıları, partideki varsa aldığı görevleri değerlendirilecektir. Genel başkanımızın da bunları harmanladığı bir takdir yetkisi olacaktır.

Manisa dışından bir kontenjan milletvekili adayı bekliyor musunuz? Genel merkez tepeden inme bir ismi listenin ilk sıralarına koyabilir mi?
Ben böyle bir şeyin olacağını düşünmüyorum. Ön seçim olan illerde öyle bir şey olacağını düşünmüyorum..
Manisa’dan beklentiniz nedir? Kaç milletvekili çıkartır sizce İYİ Parti burada?
Bu tür soruları aslında teşkilat başkanlarımızın yani hem ilçe başkanlarımızın hem il başkanımızın cevaplaması daha doğru olur. Ben Manisa’da birinci parti olacağımıza inanıyorum.
Birinci parti mi? Bir hayli iddialısınız..
Evet

Kılıçdaroğlu ve Akşener arasında 6’lı masada yaşanan krizin ardından, Meral Akşener’in ittifaktan çıkıp geri dönmesinin İyi Parti’nin oylarını etkilediği konuşuluyor. Buna ne diyorsunuz?
İl başkanımızdan biliyorum.. İYİ Parti’nin Manisa’daki üye sayısı bu altılı masa toplantısından sonra bugün itibariyle daha fazla. Yani tabi ki biraz istifa oldu ama bu istifalar geri döndü. O istifaların üzerine yeni üyeler de kaydettik.
Manisa’da da istifalar oldu yani?
Evet. Ama bu istifalar geri döndü. Ve üzerine yeni üyeler de ilave geldi. Yani bu 6’lı masadaki krizde İYİ Parti’nin üye sayısı daha azdı. Şimdi bugün daha fazla.
İl başkanlığı yaptığınız 4, 5 yıllık süreç içinde yüksek bir performans sergilediniz. Mücadeleleriniz oldu. Böylesi aktif bir temponun ardından, milletvekilliği yolunda il başkanlığını bırakınca hayatınızda bir boşluk oluştu mu? Bir hafifleme hissetiniz mi?
Ben aslında genç yaşta bir sürü başkanlıklar yaşadım. Yani veteriner hekimdim. Çok genç yaşlarda 2007-2008 yılında Manisa Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı oldum. Milletvekili adayı olana kadar ve istifa edene kadar da bu görevi dört dönem sürdürdüm. Türk Veteriner Hekimler Birliği’nde yöneticilik görevlerinde bulundum. Biliyorsunuz yine genç yaşta Manisa Belediye Başkan Yardımcılığı yaptım. Manisa Büyükşehir’de daire başkanlıkları, MASKİ’nin yönetim kurulu üyelikleri, bazı şirketlerin yönetim kurulu başkanlıkları gibi bir sürü görevde bulundum. Ben İYİ Parti’ye gelirken 20 küsur senelik devlet memurluğumu bir kenara koyup, istifa ederek; koltuklardan vazgeçerek geldim. Çünkü bir hayalimiz vardı. Bizim bu memlekete, bu millete verilmiş bir sözümüz ve çocuklarımızın, gençlerimizin geleceğini kurma adına bir hayalimiz vardı. Ve bu hayali gerçekleştirmek için birçok koltuğu bırakarak geldik. Yani koltuktan güç almadık. Bulunduğumuz koltuklara güç vererek geldik. Bu noktada da milletvekili adayı olmak için il başkanlığını bıraktıktan sonra tabii ki il başkanlık koltuğu gitti bizden. Ancak yine bir hayalimiz ve hedefimiz var. Cenabı Allah nasip eder Manisalılarımız ve partimiz de uygun görürse, milletin sesi olarak, Manisa’nın sesi olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Manisa’mızı temsil etmek istiyorum. Onun için yeni bir hedefe geçtik. Hani derler ya; “Yolculuklar vardır bitti dediğiniz zaman yeniden başlar”. Bizim yolculuğumuz yeniden başladı. Şimdi başlıyoruz.

2018 seçimlerine girerken yeni kurulmuş bir partiydiniz. Özellikle Manisa’da zorlu yollardan geçtiniz diyebilir miyiz?
2018’de ben milletvekili adayıydım İYİ Parti’nin. Tabii seçilememiştik. Moraller iyi değildi. İYİ Parti’nin çok kısa bir sürede aldığı oy oranı çok başarılıydı. Evet. Mecliste grubunu kurdu, Milletvekilleri oldu. Milletvekili de seçildi. Öyle bir ortamda çok büyük bir başarı olmasına rağmen, 2018 seçimleri sonrasında bir moralsizlik de vardı. İktidar olamamıştık. Bu moral bozukluğunun üzerine teşkilatlarda bir yenilenmeye gidildiğinde bana böyle bir teklif geldiğinde (il başkanlığı) ben hayır diyemedim. Çünkü milletvekili adayıydım ve seçimlerde belki de yeniden milletvekili adayı olmak isterdim. Ama böyle bir görev verildi. Ve bu görevi kabul ederken milletvekili seçiminin beş sene sonra olacağını biliyordum. Bunu biliyordum. Bu uzun bir süreydi. Ama burada bu partinin toparlanması gerekiyordu. Ekip arkadaşlarımızla, yol arkadaşlarımızla yeniden İYİ Parti’nin moralini yükseltip iyi bir konuma getirmemiz gerekiyordu. Ve dört buçuk sene tüm ekip arkadaşlarımızla beraber bir ekip olarak; mahalle mahalle, ilçe ilçe çalıştık. Ve her ay mutlaka bir genel başkan yardımcısı düzeyinde bir genel merkez yöneticisini Manisa’ya davet ettik, program yaptık. Genel Başkanımız her altı ayda bir Manisa ve ilçelerini ziyaret etti. Çok uzun bir sürede sandıklarımızı, üyelerimizi artırdık. Biz geldiğimizde 800 üyemiz vardı. 14 binlere çıkardık.
Tabi bu bahsettiğiniz moralsizlikler içerisinde Manisa’da bir milletvekilinin İYİ Parti’den seçilip AK Parti’ye transfer olması da yer alıyor öyle değil mi?
Tabi bir moralsizlik geldi. Hemen genel seçimler sonrasında bir yerel seçimler oldu. Bu arada evet bir milletvekilimiz de istifa etti. İyi Parti Manisa’da alabileceği kadar yarayı aldı. Ama şimdi sokağa çıkın. Köye gidin, kente gidin. Nereye giderseniz gidin İYİ Parti’nin Manisa’daki dinamiği konuşulur. İYİ Parti’nin sahadaki çalışması takdir edilir.
MHP’de de bir milletvekili adaylığınız olmuştu 2015 seçimlerinde..
Benim bir bürokrat hayatım, bir ticari hayatım, bir sivil toplum kuruluşları hayatım var. Siyasi hayat olarak da; 2015 yılında Haziran seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi’nin 3. Sıra milletvekili adayıydım. O seçimde 10 milletvekili sıralaması dokuza düşmüştü ben de seçilememiştim. On milletvekili olsaydı dokuza düşmeseydi seçiliyordum. Ve olmamıştı. Nasip değilmiş.

O zaman için MHP üçüncü sıra oldukça güzel bir yer aslında..
O zaman için bakıp araştırabilirsiniz. Milliyetçi Hareket Partisi, Manisa tarihindeki genel seçimlerde aldığı en yüksek oyu almıştı.
Siz yine çok çalışmıştınız ama o dönemleri hatırlıyorum da..
Evet çalışmıştım.
İlk sırada kim vardı diye sormuyorum. Çünkü MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, uzun yıllardır Manisa’da MHP’nin değişmeyen birinci sırası.. İkinci sırada kim vardı o seçim?
O zaman ilk sırada Erkan Akçay, ikinci sırada Zeynel Balkız vardı. Ben üçüncü sıradaydım. Dördüncü sırada da Ticaret Odası Başkanımız Yaşar Coşkun vardı.
Zeynel Balkız seçildi ama sadece üç ay milletvekilliği yapabildi.
Sonra Kasım seçimleri oldu..
Evet. Siz de zaten o zaman seçilseymişsiniz kısa süren bir vekillik yapmış olacakmışsınız. Siz MHP’den beri Meral Akşener’e yakın bir isimdiniz. O zamandan beri Meral Akşener’i destekliyorsunuz. İYİ Parti’nin kuruluşunda etkin çalışmalarınız var..
Doğru. Bir yol ayrımından sonra görevlerimden de ayrılarak, Genel Başkanım Meral Akşener’le bir yol yürümeye başlamıştık. Orada bir liderlik mücadelesi vardı. Türk milliyetçilerinin de o zaman için bir iktidar olma isteği vardı. Bizim her adımımız tırmana tırmana geldiğimiz bu nokta. Çalışa çalışa, terleye terleye geldiğimiz bir nokta. İYİ Parti’nin kurulmadan önceki döneminde de, kuruluşunda da, kuruluşundan sonra da.. Bugüne kadar gelinen noktada Manisa’da da Türkiye’de de tüm arkadaşlarımızın, başta Genel Başkanımız olmak üzere çok büyük bir emeği var.

Bir kadın olarak pozitif ayrımcı bir soru sormak istiyorum. Erkek liderlerin hakimiyetindeki Türkiye’de bir kadın liderle birlikte yol almak nasıl bir fark yaratıyor?
Kadın erkek diye ayırmak istemem ama.. Şöyle cevap vereyim bu sorunuza.. İYİ Parti’nin Genel Başkanı, kıymetli genel başkanım Meral Akşener; bir il başkanları toplantısı oldu diyelim.. Tüm il başkanlaarı söz alır. Tüm il başkanları, teşkilatlarının üyelerinin düşüncelerini gelir, genel başkana söyler ve o toplantı öyle klasik diğer partilerdeki gibi bir saatte, bir buçuk saatte biten bir toplantı olmaz. Sabah onda başlar. Akşam ona kadar devam eder. Ve herkes söz alır, herkes fikrini söyler. Genel başkan konuşur, cevap verir. Böyle karşılıklı sohbet şeklinde konuşmaları olur, espriler olur. Ve orada hep beraber bir istişare sonucunda karar alınır. Ve o karar alındıktan sonra da o kararın arkasında herkes durur. Böyle bir sistem var. Yani genel başkanımız tabanın sesini dinleyerek bu partiyi yönetti. Ve çok büyük emekleri de var. Yani her noktaya giderek tabanı hedef alarak.. Onun yanında milletin sesini, esnafın, çiftçinin, memurun sesini de dinleyerek bir noktaya geldi. Ve herkesle birebir böyle görüşmeler yaptı. Seçmenin siyasetçi için velinimet olduğunu yeniden gösterdi. Eskiden “Ceketimi assam kazanırız” dönemi vardı, son yirmi senedir. Ama İYİ Parti kuruldu. Bir şey değişti. Türkiye’de her şey değişti.

Milletvekili aday adaylığı başvurularında Manisa’da, AK Parti’den sonra ikinci sırada İYİ Parti geliyor. “Aday adayı patlaması yaşanıyor” desek yanlış olmaz herhalde?
Manisa’da inanılmaz bir talep var. Evet. Ve hem kadınlardan hem erkeklerden hem gençlerden.. Bu ön seçim de çok güzel oldu. Tüm arkadaşlarımız teşkilatlarımızı geziyor. Teşkilatlarda dinamik bir yapı var. Bir heyecan var. Ve her bir adayımız da gerçekten birbirinden kıymetli adaylar. Yani Manisa kamuoyuna mal olmuş, eskiden siyaset yapmış ya da yepyeni pırıl pırıl ilk defa siyasete giren insanlar, partimize emeği olmuş insanlar ya da partimize yeni dönemde teveccüh göstermiş bir sürü arkadaşımız şu an bizim milletvekili aday adayımız. Evet çok fazla var. Yani kırk civarında şu an diyebilirim. Son sayı ön seçim öncesinde gelir diye düşünüyorum.
-Fiyatları da sorayım sizi yakalamışken?
Genel merkeze erkek adaylar için 30 bin lira, kadın adaylar 20 bin lira. Engelli adaylardan ve gazilerden ücret alınmadı.
Milletvekili listeleri belirlenirken sonuçta kıran kırana bir mücadele yaşanır. Şu an tam da bu mücadelenin dorukta olduğu bir zaman. Bugünler sizin için nasıl geçiyor?
Şimdi kucaklaşma zamanı. Şimdi iyilerin iktidarının zamanı. Gerçekten birbirinden kıymetli aday adaylarımız var. Hep beraber birleşerek, Türkiye’nin ihtiyacı olan bir iktidar değişikliğini hep beraber yapacağız. Ben tüm aday adaylarımızın açıklamalarını kendi sosyal medya hesaplarımdan paylaşıp başarılar diliyorum. Katılabildiğim, yetişebildiğimce açıklamalarına gidip destek veriyorum. Geçtiğimiz Cumartesi günü aday adaylık açıklamam vardı biliyorsunuz. Tüm aday adaylarını teker teker arayarak oraya davet ettim.
Muhaliflerinize yönelik barışçıl bir duruş sergiliyorsunuz. Manisa’da sizinle ilgili en çok konuşulan şeylerden bir tanesi de bu. “Hasan Eryılmaz muhaliflerini yanına çekmeyi başarıyor” deniliyor. Sosyal medyada veya başka platformlarda size karşı atak yapan bazı isimleri bir süre sonra sizin yanınızda görünce artık şaşırmıyoruz.
Birleşme zamanı bu.. Zaman zaman iki eş arasında bile fikir ayrılıkları olabiliyor. Aile arasında da böyle fikir ayrılıkları yaşanabiliyor. Siyasette de ayrı görüşler elbette olacaktır. Ama ben inanıyorum ki fikir ayrılığı olsa da arkadaşlarımızla amacımız tek. Amacımız tek olduğu için bizim barışmalarımızda bir sorun çıkmıyor. Ya da bir küslük çok uzun ve derin olmuyor. Herkesin amacı var. Ben her zaman şunu demişimdir. İYİ Parti’nin tüm üyeleri her bir makama aday olmayı hak ediyorlar. Önemli olan seçimler.. Mesela bir il başkanlığı seçim dönemi varsa, siz o seçim döneminde yirmi dört saat çalışabilirsiniz. Tüm üyeleri gezebilirsiniz. İstediğiniz kadar reklam yapabilirsiniz ama o bir dönem içindir o dönem içindir. Şimdi de mesela milletvekili aday adaylığı süreci var ve ön seçim var. Ve bunu çok istiyoruz. Ve orada da istediğiniz kadar çalışabilirsiniz..

Evet oldukça demokratik bir yaklaşım..
-Orada zamansız yapılan şeyler hoş olmuyor. Yani nasıl diyeyim ben size? Bir yönetim var. “Yönetim görevden alınacak. Onun yerine bu gelecek” gibi bir şeyler.. Bunun bir zamanı var.. Yönetim nasıl görevden alınacak? Seçim geldi. Seçime katıldınız. Kazandınız ya da kaybettiniz.. Bunun dönemi o zamandır.
Eşiniz Deniz Alya Eryılmaz parti çalışmalarında size destek oluyor. Partide aktif bir görevi bulunmuyordu öyle değil mi?
Valla genel başkan benden çok eşimi seviyor. Yani sağ olsun eşim Deniz Alya Hanım da benim her zaman yanımda duruyor, destek veriyor. Bu işin mutfağında kendisi de var. Onun da kıymetli fikirleri oluyor ve bana bu siyasi hayatımda çok büyük bir destek sağlıyor. Mümkün olduğunca benimle beraber her çalışmaya katılıyor. Partide aktif görevi yok evet. Ben istemedim aslında. Mesela delege seçimlerinde delege dahi olmasını istemedim. Partimizin üyesi ama. Kendi başına başarabilecek bir iş kadını da. Ama bu noktada.. Hani siyasette çok duyarız: “Kendi ailelerinden delege yazıyor” denir.. Öyle bir şey de olsun istemedim açıkçası..

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.