Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
35,4952
EURO
36,6126
ALTIN
3.063,38
BIST
9.736,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Az Bulutlu
11°C
Manisa
11°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
11°C
Cuma Açık
11°C
Cumartesi Açık
12°C
Pazar Çok Bulutlu
13°C

Fatih Sultan Mehmed’in Manisa’ya yadigarı ayağa kaldırıldı

Fatih Sultan Mehmed’in Manisa’ya yadigarı ayağa kaldırıldı

Şehzadeler Şehri Manisa’da şehzadelerin şehirde görev yaptığı zamanlarda kullandığı Saray-ı Amire yapısından günümüze sağlam ulaşan tek yapı olan Fatih Kulesi Kule Müze olarak hizmet verecek.
Restorasyonu devam eden Fatih Kulesi’nde çalışmaları kontrol eden İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak, “Manisa şehzadeler şehri. Birçok şehzade şehrimizde yaşamış ve burada bir saray yapısı inşa edilmiş. Fakat şehzadelik sisteminin kalkmasının ardından yavaş yavaş yok olmuş. Günümüze ise hamam yapılarının kalıntıları ve birçok müdahaleye rağmen Fatih Kulesi ayakta kalmış. Kule, Fatih Sultan Mehmed’in Saruhan’a gelmesi, burayı yönetmesi sırasında saraya eklenmiş bir yapı. Şehrimizin sembolü olacak bir yapı. Manisa Sarayı II. Murad tarafından inşa ettirilmiş, Fatih Kulesi ise Manisa’da şehzadelik yapan Fatih Sultan Mehmet tarafından 1446-1451 yıllarında saraya eklenmiştir. Bizler Fatih’in şehzadeliğinde İstanbul’u fethetmeyi ilk burada hayal ettiğini düşünüyoruz. Manisa’da Fatih Sultan Mehmed’in inşa ettirdiği, dokunduğu, kullandığı bir yapıyı, tekrar ayağa kaldırmak çok heyecan verici bir durum. Yapının bu hali Fatih dönemi ile birebir aynı değil. Farklı dönemlerde değişikliklere uğramış ve son olarak 19. yüzyıla ait en net ve sağlam durumdaki fotoğraflarından yola çıkarak bir çalışma devam ediyor. Fakat ana iskelet yapının büyük bölümü Fatih dönemine ait.” dedi.
Restorasyonu devam eden kulede şehrin kimliğine uygun şekilde teşhir-tanzim çalışmaları yapılacağını belirten Sudak, “Kule yapısının büyük bir kısmı bozulmuş, fakat elimizdeki fotoğraflardan yola çıkarak uzun soluklu bir restorasyon çalışması başlattık. Sonrasında yapı Bakanlığımız, Valiliğimiz ve Zafer Kalkınma Ajansı desteği ile müzeye dönüştürülecek. Müzemizde özellikle Saray-ı Amire’yi anlatacağız. Kule Müzeyi ziyaret edenler Manisa Sarayı’nda hayat nasıldı bunu öğrenecekler.” diye ekledi.
İl Müdürü İbrahim Sudak, Fatih Kulesi’nin yıllarca Türk Kızılay’ı Manisa Şubesi olarak hizmet vermesinden ve yapının Türk Kızılayı’na ait olması sebebi ile Kule Müze’de ayrıca Hilali Ahmer – Türk Kızılayı’nın anlatılacağı bir bölümün olacağını da belirtti. Sudak, “Bu yapı halihazırda müze olarak açılmadan bile çok görkemli ve sembol bir yapı. Manisalılar ve şehrimizi ziyaret edenler yapıyı bu haliyle bile görsünler. Yapı içi teşhir olmadan bile görülmesi, ziyaret edilmesi gereken sembol bir yapı.” dedi.
Yapının şehrin turizmi açısından da önemini vurgulayan Sudak, “Bu yapının şehrimize kazandırılması tarihimiz, kültürümüz için önemli olduğu kadar şehrin turizmi açısından da çok önemli. Özellikle yurtiçi veya yurtdışından gelen ziyaretçilerimiz Manisa Sarayını çok merak ediyorlardı. Nihayet bu çalışmayla ufakta olsa sarayın bir parçası görünür hale geliyor. Bu çalışma ziyaretçi sayımızı da arttıracaktır. Tabi bu çalışmalar uzun soluklu, getirisini yıllar içinde göreceğimiz çalışmalar” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.