Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,5069
EURO
36,1244
ALTIN
2.973,39
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Yağmurlu
19°C
Manisa
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Açık
13°C

Denizli’de 2023 yılında 133 bin kanser taraması gerçekleştirildi

Denizli’de 2023 yılında 133 bin kanser taraması gerçekleştirildi

Denizli’de 2023 yılında 133 bin kanser taraması gerçekleştirildi. Bu taramalar sonucunda toplamda kişiye 106 kanser teşhisi konuldu.

Denizli İl Sağlık Müdürlüğü ve Denizli İş Kadınları Birliği (DİKAB) işbirliğiyle 2018 yılından bu yana yürütülen Pembe Şehir Projesi çerçevesince il geneli kanser farkındalık eğitim ve çalışmaları, tarama faaliyetleri devam ediyor. Proje çerçevesinde 2023 yılı genelinde Denizli’de 49 bin 49 meme kanseri, 39 bin 930 serviks kanseri ve 44 bin 21 kolorektal kanseri olmak üzere toplamda 133 bin tarama yapılarak 106 kanser teşhisi konuldu. Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, erken tanı konmuş ve uygun şekilde tedavi edilmişse birçok kanserin iyileşme ihtimalinin yüksek olduğunu belirterek kanser taramaların önemine vurgu yaptı. Öztürk, “Kanser başlıca, tütün kullanımı, yüksek beden kütle indeksi yani fazla kilolu ya da şişman, obez olma, meyve ve sebzeden fakir beslenme, yetersiz fiziksel aktivite ve alkol tüketimi gibi başlıca beş davranışsal ve beslenme ile ilgili risk faktöründen kaynaklanmaktadır. Ancak günümüz şartlarında kanserlerin yaklaşık üçte birinin, risk faktörlerinden kaçınma ve mevcut kanıta dayalı önleme stratejilerinin uygulanması yoluyla önlenebilir durumda olduğu bilinmektedir. Ayrıca, erken tanı konmuş ve uygun şekilde tedavi edilmişse birçok kanserin iyileşme durumunun da yüksektir. Kanser hem dünya hem ülkemiz için ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer almakta olup dünya geneli için yaklaşık her 6 ölümden birinin, ülkemiz için ise her 5 ölümden birinin kanser nedeniyle gerçekleştiği görülmektedir. Dünyada her yıl yaklaşık 19 milyon kişi kansere yakalanmakta, 9.9 milyon kişi ise kanser nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Benzer seyir devam ettiği takdirde, 2040 yılında 30 milyon yeni vaka ortaya çıkması beklenmektedir. Düzenli yapılan erken tanı amaçlı kanser taramaları, kanserden korunma ve erken tanının en önemli parçasıdır. Tedavinin etkinliğinde rolü büyük olan erken tanı için vatandaşlarımızın taramalarını ihmal etmemesi ve düzenli yaptırmaları çok önemlidir” şeklinde konuştu.

“2023 Yılında 133 bin tarama yapıldı, 106 kanser teşhis edildi”
Türkiye’de yürütülen Ulusal Kanser Tarama programında, 40-69 yaş arasındaki kadınlara 2 yılda bir meme kanseri, 30- 65 yaş arası tüm kadınlara 5 yılda bir rahim ağzı kanseri ve 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere 2 yılda bir kalın bağırsak kanseri taramalarının ücretsiz yapıldığını ifade eden Öztürk, “Yürütülen bu tarama programları ile meme, rahim ağzı ve kalın bağırsak kanseri erken teşhis edilebilmektedir. Denizli’de Müdürlüğümüz ve DİKAB iş birliğiyle 2018 yılından bu yana Pembe Şehir Projesi yürütüyoruz. Bugüne kadar proje kapsamında Denizli’de Merkez ve İlçe sağlık ekiplerimizle yaş grubunda taramaları arttırmak adına tekstil çalışanları, kamu kurumları, kuran kursları, okullar ve vatandaşlarımızın yoğun olduğu alanlarda kanser riskleri, belirtileri ve erken tanı yöntemleri ile ilgili birçok bilgilendirmelerde bulunduk, kadınlarımızı kalabalık gruplar halinde KETEM’lerimize taşıdık, taramalarını yaptırdık. 2023 yılı genelinde Denizli’de toplamda 133 bin kanser taraması gerçekleştirdik ve toplamda 106 kanser teşhisi koyduk. Yine Hayırsever iş insanı Abdurrahman Mutlubaş ve eşi Tülin Mutlubaş tarafından alınan, mamografi cihazı başta tüm iç donanımı Bakanlığımız tarafından karşılanan Mobil Kanser Tarama Tırımız ile 2023 yılı boyunca ilçelerimizde yoğun bir tarama programı gerçekleştirdik.” dedi.

“Mobil olarak 6 bin 598 mamografi çekildi”
Mobil araçla yapılan çalışmaları anlatan Öztürk, “Sadece mobil tırımızda, 2023’de 6 bin 598 mamografi çekilerek 193 kişi ileri teşhis için yönlendirildi, 9 kişi de meme kanseri teşhisi kondu. Yine 3 bin 82 de serviks kanseri taraması yapıldı ve bu taramalarda 71 kişi ileri tetkik için yönlendirildi. Bu ayda Honaz ilçemizde konuşlandırılan tırımız ile kanser taramalarına vatandaşlarımızın ulaşımını kolaylaştırmaya devam ediyoruz. İlimizde kanser taramalarında önemi büyük olan Pamukkale, Merkezefendi, Sümer ve Tavas KETEM olmak üzere 4 KETEM bulunmakta olup Acıpayam İlçemizde de bu yıl içerisinde bir KETEM açmayı planlıyoruz. Bakanlığımızın bu yıl benimsediği ‘4 Şubat Dünya Kanser Günü’ farkındalık mesajında dediği gibi ‘Kanserden korunmak herkesin hakkıdır. Siz de kanserden korunmak ve kendinize uygun taramaları yaptırmak için; Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerimize (KETEM), Sağlıklı Hayat Merkezleri ve Aile Sağlığı Merkezlerimize başvurabilirsiniz’. Kansersiz yaşam için ertelemeyin harekete geçin” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.