Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Parçalı Bulutlu
10°C
Manisa
10°C
Parçalı Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
10°C
Salı Açık
13°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
15°C
Perşembe Açık
17°C

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Meltem Yiğit: “Çocuğunuza gölge eğitimi verin”

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Meltem Yiğit: “Çocuğunuza gölge eğitimi verin”

Çocuklarda en sık görülen ‘yaz hastalıkları’ durumuna dikkat çeken ve bu hastalıklardan birisinin güneş-sıcak çarpması olduğunu belirten Kent Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Yiğit, “Rüzgarsız, nemli ve sıcak hava en sık sıcak çarpmasına sebep olan hava ve çocuklar, gölgesinin boyunun kendisinden kısa olduğu saatlerde dışarıda uzun süre kalmaması gerektiğini bilmeli” uyarısında bulundu.
Çocukların yaz mevsiminde de kış mevsimi kadar sık enfeksiyonlarla karşılaşabildiğini söyleyen Uzm. Dr. Yiğit, bu hastalıkların ilk sırasında ise bağırsak enfeksiyonlarının yer aldığını belirtti. Çocukların sık bir şekilde karşılaştıkları enfeksiyonları sıralayan Pediatrist Yiğit, “Bağırsak enfeksiyonları, güneş-sıcak çarpması, havuz-deniz enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları, kulak enfeksiyonları, konjonktivit (göz iltihabı), böcek sokmaları ve deri reaksiyonları başta gelmektedir” dedi.

“Erimiş ve tekrar dondurulmuş gıdaların tüketilmesinden kaçınılmalı”
Gelişmekte olan ülkelerde 2 yaş altı ölümlerin en sık sebebi bağırsak enfeksiyonudur bilgisini veren Yiğit, “Sıcak, yaz aylarında gıdaların bozulması ve üzerlerinde mikropların üremesi kolaylaşır. Yaz dönemi en sık ishal sebebi turist diyaresidir ve etken e.coli mikrobudur. Ancak bu mikrop dışında da birçok virüs, bakteri ya da parazit bağırsak enfeksiyonu yapabilmektedir. Yaz dönemi ishallerinin en sık sebebi kanalizasyon sularının karıştığı kirli sularda yüzmek veya bu suların bulaştığı gıdaların tüketilmesi sonucu oluşur. Bağırsak enfeksiyonları sıklıkla hafif destek tedavileri ile kendiliğinden düzelir. Ancak 1 yaşından küçük, ısrarlı yüksek ateşi olan, günde 10’dan fazla sayıda dışkılaması olan, kanlı ishali olan, aşırı halsiz, uyku hali olan, göz küreleri çökmüş, su içme ihtiyacı duyan buna rağmen su içtikçe kusan çocuğun en yakın sağlık kuruluşuna götürülmesi gerekmektedir. Korunmak için el temizliğine, hijyene, gıdaların temiz su ile yıkanmasına özen gösterilmelidir. Dışarıda beklemiş gıdalar tüketilmemeli, erimiş ve tekrar dondurulmuş gıdaların tüketilmesinden kaçınılmalıdır. Özellikle erimiş dondurmaların tekrar dolaba konulduktan sonra tüketilmesi en sık karşılaştığımız sorunlardan biri. Yüzmek için de havuzdan çok deniz tercih edilmeli” ikazında bulundu.

“Çocuğunuza gölge kuralını öğretebilirsiniz”
Öte yandan anne-babalara çocuklarını güneş ışınlarının en dik geldiği 11.00-16.00 saatleri arasında dışarıya çıkarmamalarını öneren Uzm. Dr. Yiğit, “Çocuklarda sıcak çarpması baş-boyun kısmının güneş altında kalması durumunda meydana gelir. Çocuğunuza gölge kuralını öğretebilirsiniz. Gölgesinin boyunun kendisinden kısa olduğu saatlerde dışarıda uzun süre kalmaması gerektiğini mutlaka öğrenmeli. Rüzgarsız, nemli ve sıcak hava en sık sıcak çarpmasına sebep olan hava durumudur. Sıcak havalarda sık sık su teklif edin” diye konuştu.

“İsilik tedavisinde en iyi yöntem temiz deniz suyu”
Uzm. Dr. Yiğit, böcek sokmalarının da sıkça görüldüğüne dikkat çekerek, böcek sokmasında ilk yapılacak şeyin ısırılan bölgeye soğuk kompres ve buz uygulamak olduğunu belirtti. Yiğit, “İğnesi görülebiliyorsa çıkarılmalıdır. Kaşıntıyı önlemek için antialerjik şuruplar ve kremler kullanılabilir. Yine bu mevsimde çocuklarda gördüğümüz isilik, aşırı sıcağa bağlı olarak çocuğun terlemesi ve bir süre sonra ter bezlerinin tıkanmasına bağlı olarak meydana gelen kızarık, kaşıntılı lezyonlardır. Deniz suyu temiz olmak kaydı ile isilik tedavisindeki en iyi yöntemdir” diyerwk sözlerini tamamladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.