Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,5570
EURO
36,0089
ALTIN
2.986,77
BIST
9.520,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Yağmurlu
19°C
Manisa
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Açık
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Açık
14°C

Bir doğa harikası: “ Koçak Kanyonu “

Bir doğa harikası: “ Koçak Kanyonu “

Aydın’ın hemen başında Eğrikavak ve Akçaköy arasında yer alan doğa harikası Koçak Kanyonu, korunması gereken doğal alanların başında yer alıyor.
Derin yarların oluştuğu vadinin her iki yanından geçen yollar doğal seyir terası görevi üstlenirken, vadiye hayat veren su, birçok yan dere tarafından beslenerek geçtiği Menoegüme, Gürlek ve Koçak gibi yörelerin ismiyle isimleriyle anılıyor. Yaklaşık 8 kilometre kıvrılarak giden vadi içinden akan çayın ismini alarak Koçak Kanyonunu oluşturuyor. Her bir köşesinden farklı güzelliklerin görüldüğü kanyon biyolojik çeşitlilik açısından zengin türlere ev sahipliği yapıyor. Yukarıdan suya inildiğinde insanın kendini tropikal bir ormana girdiği hissi veren Koçak Kanyonu’nda özgün kliması sayesinde farklı bitki türlerini çok kısa mesafelerde görebilmek mümkün.
Bölgede inceleme yapan Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD) Bahattin Sürücü, Koçak Kanyonu’nun koruma altına alınarak, eko turizme kazandırılması gerektiğini söyledi. Başta Aydın Valiliği ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’nün konuya duyarlılıkla yaklaşacaklarını kaydeden Kuşadası EKODOSD Başkanı Sürücü, “ Bu kadar yoğunlukta sadece Dilek Yarımadası Milli Parkı’nda görebileceğimiz Sandal ağaçları, zengin floranın içinde en çok göze çarpan ağaç türüdür. Suyun dibinde asırlardır ayakta duran devasa boyuttaki çınarlar, meşe türleri, Menengiçler, Defneler yukarı çıktıkça yerini zeytin ve kestanelere bırakmaktadır.
Sık bitki örtüsü içinde yürürken aromatik ve tıbbi bitkilerin dayanılmaz kokusunu içinize çekerken, suyun çıkardığı gürlemelerin oluşturduğu küçük şelalelerin doyumsuz güzelliğini seyretmeye doyamaz insan. Bitki koridoru oluşturan sarmaşıkların içinden geçerken bazen gökyüzünün kaybolduğunu hissederseniz. Su kenarında oluşturdukları harımlarda köylülerin ürettiği sebzelerin ve diktikleri meyvelerin lezzetini tatmadan bilemezsiniz. Zeytin ve incir ağaçlarının kardeşçe yaşadığı yükseltilerin üzerinde, bölgenin en lezzetli kestane ve cevizleri yetişmektedir. Bir doğa harikası olan Koçak kanyonu, ne yazık ki son 15 yıl içinde yavaş yavaş değişime uğramaktadır. Neredeyse her köşesinde açılan yollar, bölgenin biyolojik çeşitliliğini tehdit etmektedir “ dedi.
Aydın’ın yanı başındaki bu doğa cennetinin yok olmaması için, mutlaka özel bir koruma statüsü getirilmesini isteyen Sürücü, “ Özellikle doğa yürüyüşçülerinin büyük keyif alacağı, muhteşem güzellikleri izleyebileceği çok güzel rotalar bulunmaktadır. Koruma statüsü verildikten sonra burada yapılacak rota çalışması sayesinde, bölge köylerinden Eğrikavak ve Akçaköy ekoturizm faaliyetlerinden önemli katkı elde edecektir. Aksi halde, her geçen yıl büyüyen tahribatlar, bölgenin en önemli sorunu olan çöpler Koçak Kanyonunun tüm güzelliğini bitirecektir. Koçak Kanyonunun korunarak ekoturizme kazandırılması için, başta Aydın Valiliği’nin ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’nün konuya duyarlılıkla yaklaşacaklarını umuyoruz “ diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.