Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,5136
EURO
36,1545
ALTIN
2.983,39
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Hafif Yağmurlu
22°C
Manisa
22°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Açık
11°C

Beyin anevrizması nedeniyle yılda 7 bin kişi beyin kanaması geçiriyor

Beyin anevrizması nedeniyle yılda 7 bin kişi beyin kanaması geçiriyor

Beyindeki atardamar duvarında incelme nedeniyle oluşan, kan damarlarında çıkıntı ya da balonlaşma olması anlamına gelen beyin anevrizması nedeniyle Türkiye’de yaklaşık 1 milyon 600 bin kişi patlamaya hazır bomba gibi dolaşıyor. Beyninde anevrizma olan kişilerden yılda 7 bininin beyin kanaması geçirdiğini, ilk 24 saatte ölüm riskinin yüzde 70’lere vardığını belirten Medicana International İzmir Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahı Doç. Dr. Özhan Merzuk Uçkun, hibrit cerrahi ile beyin kanaması tedavisinde önemli bir avantaj yakalandığını ifade etti.
Birçok etken atardamar duvarında zayıflamaya yol açarak anevrizma gelişmesine neden olabiliyor. Kadınlarda erkeklere oranla daha çok görülen beyinde anevrizma oluşması riski, sigara ve alkol kullanımına, ileri yaş, damar sertliği, kafa travması, boyun tümörü gibi etkenlere bağlı olarak artıyor.

Aşırı şiddette baş ağrısı
Beyin anevrizması eğer patlamamışsa; yani henüz kanama meydana gelmediyse, göz kapağında düşüklük, görme bozukluğu, yüz felci gibi belirtiler gösterdiğini; ancak anevrizma patladıysa kritik saatlerin başladığını belirten Medicana International İzmir Beyin ve Sinir Cerrahı Doç. Dr. Özhan Merzuk Uçkun, “Kişi genellikle o zamana kadar hiç yaşamadığı şiddetle bir baş ağrısı hisseder. Bu ağrı o kadar şiddetlidir ki, tarif edemez. Bu nedenle beyin kanaması geçiren kişide, tarif edilemeyen şiddette baş ağrısı kendisini gösterir. Hasta bu durumdayken önce bir ağrı kesici alır elbette ağrı geçmez. Ya da bir hastaneye gider iğne yapılıp evine gönderilir. Hastanın bir süre sonra konuşması bozulmaya başlar işte o zaman yakınları tarafından tekrar hastaneye götürülür ve acı gerçek ortaya çıkar. Bu nedenle baş ağrısını göz ardı etmemek gerekir” dedi.

Beyin anevrizmalarının farkında bile değiller
Türkiye’de nüfusun yüzde 2’sinde; yani yaklaşık 1 milyon 600 bin kişinin beyninde anevrizma olduğunu; ancak bunun farkında olmadan günlük hayatlarına devam ettiklerini anlatan Doç. Dr. Özhan Merzuk Uçkun, “Yılda 7 bin kadar kişinin beynindeki baloncuk patlar. Hastaların yüzde 50’si o an hayatını kaybeder. Hayatta kalanların yüzde 70’si ise doğru tedavinin uygulanmaması durumunda ilk 24 saatte ölür. Bu nedenle ilk saatlerde müdahale edilmesi ve doğru tedvinin uygulanması çok önemli” diye konuştu.

Hibrit cerrahide yaşam şansı artıyor
Beyin anevrizmalarının uygulanan iki tedavisi olduğunu ifade eden Doç. Dr. Özhan Merzuk Uçkun, ilk tedavinin kasıktan girilerek beyin içindeki damarın kapatılması anlamına gelen endovasküler tedavi, ikincisinin ise açık cerrahi olduğunu söyledi. Her iki yöntemin de avantajları ve dezavantajları olduğunu ifade eden Doç. Dr. Uçkun, “Hibrit tedavisinde ise hem açık cerrahi, hem de endovasküler cerrahi; yani iki farklı tedavi yöntemi bir arada ve aynı klinik tarafından uygulanıyor. Her iki işlem de çoğu zaman beyin cerrahi tarafından yapılıyor. Dolayısıyla ilk 24 saat içinde yüzde 70’lere varan ölüm riski olan bu hastalıkta hızlı karar verip, tek bir deneyime sahip hekim veya merkezden ziyade hastaya o anda hangi tedavinin daha yararlı olacağı hasta bazlı karar alınabiliyor” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.