Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,5051
EURO
36,1734
ALTIN
2.980,09
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Hafif Yağmurlu
22°C
Manisa
22°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Açık
11°C

9 yıl önce kurtarılan kaplumbağa bu kez başaramadı

9 yıl önce kurtarılan kaplumbağa bu kez başaramadı

Aydın’ın Kuşadası ilçesinde, 9 yıl önce takılı bulunduğu ağlardan yaralı olarak kurtarıldıktan sonra denize bırakılan Caretta caretta cinsi deniz kaplumbağası, aynı bölgede bu kez ölü olarak bulundu.
Kuşadası kıyılarında, 9 yıl önce balık avlamak için denize bırakılmış olan paragatlara Caretta caretta türü iribaş bir deniz kaplumbağası dolanmıştı. Balıkçıların EKODOSD’a yapmış olduğu ihbarla paragata dolanan Caretta caretta kurtarılarak tekneye alınmıştı. Teknede üzerindeki misinalar temizlenen ve herhangi bir yarası bulunmayan Caretta carettaya, DKMP’lara ait TR-Y 2810 numaralı marka takılarak tekrar denize bırakılmıştı.

Dün sabah Kadınlar Denizi mevkiinden gelen ihbarda, kıyıya bir deniz kaplumbağasının vurduğu ve ölü olduğu bildirildi. Kaplumbağanın üzerindeki markayı inceleyen EKODOSD ekibi, ölen kaplumbağanın 9 yıl önce Kuşadası kıyılarında misinalardan kurtardıkları hayvan olduğunu görünce çok şaşırdı.

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, yaptığı açıklamada; “Ölen kaplumbağanın 9 yıl önceki ve bugün yaptığımız ölçümlerini kıyasladığımızda, önemli bir farklılık olduğunu ve bu sayede kaplumbağanın ne kadar büyüdüğünü gözlemledik. Bu tip veriler bilim dünyası için kaplumbağaların yılda ne kadar büyüdüklerini belirlemek için oldukça önemli. Bu durum, kaplumbağalarda yapılan markalama çalışmalarının ve ölü kaplumbağaların ihbarlarının ne kadar önemli olduğunu da gösteriyor.
Kuşadası’nda daha önce kurtarılan bir deniz kaplumbağasının, 9 yıl sonra tekrar Kuşadası civarında ölü olarak gözlenmesi oldukça ilginç bir olaydır. Deniz kaplumbağalarında dişi bireylerin üreme ve beslenme alanlarına sadık oldukları bilinen bir bilimsel gerçektir. Bu erkek bireyin keratin plağından aldığımız örnekle kararlı izotoplar kullanarak geçen bu 9 yıllık süre içinde nerelerde bulunduğunu ADÜ Biyoloji Bölümü Öğretim üyesi ve Deniz Kaplumbağaları Bilim Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Oğuz Türkozan ile yaptığımız işbirliği sonucunda ortaya koyacağız” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.