Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Parçalı Bulutlu
9°C
Manisa
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Parçalı Bulutlu
13°C
Çarşamba Açık
15°C

Tülüşah deneme parselinde değerlendirme toplantısı yapıldı

Tülüşah deneme parselinde değerlendirme toplantısı yapıldı

Aydın’ın Kuşadası İlçesinde Uzun boyu, sarı çiçekleri ve göz alıcı formuyla Kuşadası’nın sembol bitkisi olan Tülüşah’ın yetiştirilmesi için Yaylaköy Mahallesindeki deneme parselinde değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Aydın Gaşağı da denilen ve anavatanı Kuşadası olan endemik bitkinin korunması için Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Aydın Şube Müdürlüğü tarafından ‘Tür Koruma Eylem Planı’ kapsamında doğal popülasyonların en yoğun olduğu Yaylaköy’de oluşturulan deneme parselinde ADÜ Biyoloji Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Özkan Eren ve Doç. Dr. Yelda Emek tarafından yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi verildi.
Değerlendirme toplantısına Tarım ve Orman Bakanlığı DKMP Aydın Şube Müdürlüğü yetkililerinin yanı sıra Kuşadası Kaymakamı Sadettin Yücel, Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Remzi Çengel, Kuşadası Ekosistemi Koruma Derneği EKODOSD’un Başkanı Bahattin Sürücü katıldı.
Çalışmalarla ilgili bilgi veren Doç. Dr. Özkan Eren, “Tülüşah Tür Koruma Eylem Planı kapsamında, Yaylaköy’de bulunan belediyeye ait parselde bir deneme alanı oluşturduk. Şu ana kadar yaptığımız çalışmaların sonuçları oldukça başarılı olup, çalışmalarımız eylem planı süresince devam edecektir. Bittiğinde deneme parselinde Tülüşahları yoğun bir şekilde Kuşadası Belediyesi’ne teslim etmek istiyoruz” dedi.
Kuşadası Kaymakamı Sadettin Yücel ise yaptığı konuşmada “Tülüşahı biz de Kaymakamlık logosunda kullanarak bir farkındalık oluşturmak istedik. Sonuç olarak gördük ki bu organize ve koordineli çalışma devam ettiği takdirde bu farkındalığın günlük yaşama aktarılması adına son derece etkili ve etkin sonuçlar alınabilecektir” şeklinde konuştu.
Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Remzi Çengel de peyzaj düzenlemelerinin yapılarak, halka açık bir tülüşah parkı haline getirmeyi düşündüklerini ifade ederek, “Park alanı botanik turizmi açısından, Kuşadası turizminde yeni bir destinasyon olacaktır. Bitkiyi koruma çalışmalarını Park ve Bahçeler Müdürlüğümüz takip edecektir” dedi.
Deneme alanında yürütülen çalışmaların amacına ulaştığını ve insan baskısı altında yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan Kuşadası’nın endemik bitkisi Tülüşah’a daha çok sahip çıkılması gerektiğini açıklayan EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü ise Kuşadası Belediyesi’nin gösterdiği çabanın yaygınlaştırılması gerektiğinin altını çizdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.