Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,4918
EURO
36,2536
ALTIN
2.963,09
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Hafif Yağmurlu
22°C
Manisa
22°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Açık
11°C

Tarihteki ilk İzmirliler balık seviyormuş

Tarihteki ilk İzmirliler balık seviyormuş

İzmir’deki Yeşilova Höyüğü kazılarında balıkçıların 8 bin yıl önce ağlarının ucuna ağırlık bağlayarak daha fazla balık tutmak için teknik geliştirdikleri belirlendi.
İzmir’de bulunan Yeşilova Höyüğünde ana tanrıça figürünün ardından 40 adet taştan yapılma balık ağı ağırlığı tespit edildi. Yeni buluntular, 8 bin yıl önce İzmir’de yaşayan insanların tarım ve hayvancılığın yanı sıra balıkçı bir toplum olduğu yönündeki tezleri güçlendirdi. Buluntular, balık ağlarının suyun altında sabit durması amacıyla taş ağırlıkların üstüne çentikler atıldığı ve bu çentiklerle ağlara bağlandıklarına yönelik bir teknik uygulandığını ortaya koydu.
Buluntuların, dönemin beslenme ve ekonomik faaliyetlerine dair önemli bilgiler verdiğini ifade eden Yeşilova Höyüğü Kazı Başkanı Doç. Dr. Zafer Derin, “Elde ettiğimiz bulgularla ilk İzmirlilerin çevrelerindeki derelerde ya da dereler yardımıyla denize ulaştığı sığ kıyılarda ağ atarak balıkçılık yaptığını söyleyebiliriz. Bugüne kadar Yeşilova Höyüğünde ele geçen vatoz, çipura gibi büyük balık kemikleri de bunun bir kanıtıdır” diye konuştu.
Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ ise Yeşilova Höyüğünde devam eden çalışmalarla elde edilen sonuçların kent kültürünün gelişmesi açısından oldukça önemli olduğunun altını çizdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.