Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Az Bulutlu
10°C
Manisa
10°C
Az Bulutlu
Pazartesi Açık
10°C
Salı Açık
13°C
Çarşamba Açık
15°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
17°C

Tarihi tapınakta 2300 yıl sonra bir ilk yaşanacak

Tarihi tapınakta 2300 yıl sonra bir ilk yaşanacak

Aydın’ın Didim ilçesinde bulunan tarihi Apollon Tapınağı’nda yüzyıllar sonra bir ilk yaşanacak. Restorasyon çalışmaları başlatılan tarihi tapınakta, 2 bin 300 yıldır kimsenin çıkmadığı sütunlar da restore edilecek.
Geçmişinde birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve ören yerleri ile adeta açık hava müzesi olan Aydın’da 2 bin 300 yıl sonrasında bir ilk yaşanacak. Aydın İl Kültür Turizm Müdürlüğü koordinesinde Didim ilçesinde bulunan tarihi Apollon Tapınağı’nda restorasyon çalışmaları başlaması ile birlikte tarihi tapınakta bulunan sütunlara da yüzyıllar sonra ilk kez çıkılacak. Restore öncesinde yapılan çalışmalarda uçan göz ile çekilen fotoğraflarda tarihi sütunların üst kısımlarında çatlakların meydana geldiği tespit edildi. Çatlakların ve çeşitli yerlerinde meydana gelen kopmaların önüne geçilmesi adına restore çalışmaları burada başlatılırken, kurulan platformlar yardımıyla sütunların tepesine çıkan kazı ekipleri, 2 bin 300 yıl aradan sonra bir ilki gerçekleştirdi.
Sütunlarda çatlakların tespit edildiğini ifade eden Alman Kazı Heyeti Başkanı Helga Bunge, çalışmaların Apollon Tapınağı tarihinde bir ilk olduğunu belirterek “2300 yıldır bu sütunlara kimse çıkmadı. Biz bu sütunların restorasyonunu gerçekleştiriyoruz. Yine bir 2300 yıl ayakta kalmalarını sağlayacağız” dedi.
“İnce işçilik gerekiyor”
Tarihi tapınağın ülke turizmi için önemli bir yer olduğuna dikkat çeken Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Umut Tuncer; “Bu önemli destinasyon alanı yıllık 100 bin ve üzeri ziyaretçi alıyor. Kazı başkanlığımızın projesini çok olumlu bulduk ve hemen uygulamaya koyduk. Bunun için tüm güvenlik tedbirlerini eksiksiz aldık. Sütunların 2 bin yıl daha bütünlüğünü koruyacak şekilde performanslı bir şekilde çalışıyoruz” dedi.
Maliyeti yaklaşık 1 milyon TL olan restorasyon çalışmalarının 1,5 ay içerisinde tamamlanması hedefleniyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.