Kariyer Basamakları Sınavı olarak ifade edilen uzman öğretmenlik ile başöğretmenlik sınavında Manisa’da yaklaşık 19 bin kişi olmak üzere Türkiye’de binlerce öğretmen ter döktü.
Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışma Sendikası (Eğitim Gücü Sen) Manisa İl Temsilcisi İsmail Çırak, sınava gireceği okulun önüne gelerek sendika üyeleriyle birlikte açtığı ‘Kanunla Değersizleştirilen Öğretmen Geçim Derdinde, Geçinemiyoruz’ yazılı pankartla boykot ederek sınava girmedi. Ayrıca sendika üyesi olan 50 öğretmen ise gözetmen olarak görevlendirildiği sınav yerlerine gitmeyerek uygulamayı protesto ettiği öğrenildi.
Eğitim Gücü Sendikası Manisa İl Temsilcisi İsmail Çırak, sınava girmediği okulun önünde basın açıklaması yaparak, sınavla ilgili tepkilerini dile getirdi.
Eğitim Gücü Sendikası Manisa İl Temsilcisi Çırak yaptığı basın açıklamasında, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in eğitimcilerin sorunlarına kulak tıkadığını, yeni uygulanan Kariyer Basamaklı Sınav ile bakanın sınıfta kaldığını ifade etti.
Sendika temsilcisi Çırak, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Milli Eğitim Bakanı Sayın Mahmut Özer sorunları çözmesi gerekirken yeni sorunlar üreten bir bakan olmuş, gerçeklere ve öğretmenlerimizin sorunlarına kulaklarını tıkamıştır. Bakan 614 bin öğretmenin sınav başvurusu yapmış olmasından hareketle kariyer basamakları sınavlarının öğretmenler tarafından benimsendiği algısını oluşturmaya çalışarak uygulamanın doğru olduğu kanaati yaratmak istemiştir. Gerçekler ise mühendis bakanın oluşturduğu pembe tablodan çok farklıdır. Öyle ki sendikamız akademik kurulu tarafından hazırlanan ve 12 binden fazla öğretmenin katılım gösterdiği Kariyer Basamakları Memnuniyet Anketi’nden Sayın Bakan’ın sınıfta kaldığı bir karne ortaya çıkmıştır.”
Öğretmenlerin kariyerden çok geçinebileceği bir maaş istediğini ifade eden sendika il temsilcisi Çırak, açıklamasının devamında şu sözlere yer verdi: “Öğretmenlerimiz geçinememektedir. Huzursuzdur, mutsuzdur ve kendini değersiz hissetmektedir. Öğretmenlerimiz meslek kanununu onayladığı, kariyer basamaklarını benimsediği için değil, gelirini biraz olsun artırabilmek için sınava girmiştir. Öğretmenlerin okullardaki çalışma barışını bozacak, yaşadığı hiçbir soruna çare olmayacak, özlük haklarını yasal ve sosyal statüde koruyup iyileştirmeyen bu kanun derhal iptal edilmelidir. Öğretmenlerimizin maaşları yoksulluk sınırı üzerine çıkarılmalıdır.”
Sendika il temsilcisi Çırak, açıklamasının son kısmında, öğretmenleri değersizleştirdiğini ifade ettiği sınavı boykot etmek için girmediğini belirterek sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı: “Bu süreçte biz öğretmenlere yaşatılanlardan hareketle ve mücadelemizin bitmediğini göstermek için sendikamızın almış olduğu Kariyer Basamakları Sınavını boykot kararını uygulayarak öğretmenlerimizi değersizleştiren, onurunu hedef alan bu kanunu ve sınavı protesto ediyorum. Öğretmenlik Meslek Kanununun, eğitim çalışanlarının özlük haklarını güvence altına alan ve öğretmenlik mesleğini tanımlayan, mesleği güçlendirecek ve geliştirecek nitelik taşıyan, aynı zamanda da öğretmene dönük şiddet, mobbing, angarya gibi sorunlara karşı öğretmenin yasal ve sosyal statüde en büyük güvencesi olacak bir kanun olarak düzenlenene kadar taleplerimizden vazgeçmeyeceğiz.”