Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,4787
EURO
36,4051
ALTIN
2.952,29
BIST
9.305,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Hafif Yağmurlu
21°C
Manisa
21°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
10°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Açık
11°C

Radyolojide yapay zeka dönemi

Radyolojide yapay zeka dönemi

Radyoloji Uzmanı Dr. Ayşegül Öz Özcan, yapay zekanın artık MR, mamografi ve tomografi çekimlerinde kullanıldığını belirterek, “Yapay zeka örneğin iki mamografi filmini karşılaştırabildiği gibi, mamografi, MR ve tomografi filmlerinde insan gözünün fark edemediği milimetrik şüpheli alanlara da dikkat çekerek tanıda radyoloji uzmanlarının elini güçlendiriyor” dedi.
Teknoloji ilerledikçe tıbbın insan sağlığı açısından sunduğu imkanlar da artıyor. İzmir’deki Özel ERA Radyoloji Merkezi Mesul Müdürü Öğr. Üyesi Dr. Ayşegül Öz Özcan, mamografi, MR ve tomografi çekimlerinin yapay zeka destekli gerçekleştirildiğini, bu sistemin radyolojik çekimlerin raporlandırmasında radyoloji uzmanlarına önemli avantajlar sağladığını belirtti. Yapay zeka destekli bir cihazın çalışma sistemi hakkında bilgi veren Dr. Özcan, “Yapay zeka şu an mamografi, MR ve tomografi çekimlerinde kullanılıyor. Mamografi çekiminden bir örnek verirsek; iki mamografi filmi yan yana konulduğunda yapay zeka size insan gözünün fark edemediği ufak bir kireçlenmeyi gösteriyor. Kireçlenmiş alan iyi huylu veya kötü huylu da olabilir. Prostat kanseri tanısında ise siz lezyonu görüp işaretleme yapıyorsunuz. Yapay zeka ise size ortalama genel bir skorlama veriyor. Öte yandan MR görüntüsünde, ‘Bu alan şüpheli’ diyerek radyoloji uzmanına ek bir bilgi sunuyor” diye konuştu.
Yapay zeka uygulamasının nöroradyolojideki kullanımının ise çok farklı olduğuna dikkat çeken Dr. Özcan, “Yapay zeka beyin loblarındaki küçülmeleri otomatik tespit edip hesaplıyor. Multiple Skleroz (MS) plaklarındaki değişimin haritalarını çıkartabiliyor. Bu bilgiler hastalığı takip eden uzman doktorlara tedavi konusunda ek bilgi sağlıyor” dedi.
Yapay zekanın, tanıda radyoloji uzmanlarının elini güçlendirdiğini kaydeden Dr. Özcan, uygulamanın radyoloji tetkiklerinin raporlandırma sürecindeki doğruluk oranını da yükselttiğini sözlerine ekledi. Dr. Özcan, merkezlerinde yapay zekanın MR, tomografi ve mamografi çekimlerinde kullanıldığını ifade etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.