Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,5237
EURO
36,1715
ALTIN
2.971,24
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Hafif Yağmurlu
22°C
Manisa
22°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Açık
11°C

Oruç tutarken bağışıklığa dikkat

Oruç tutarken bağışıklığa dikkat

Tüm dünyayı tehdit eden korona virüsten korunmak için bağışıklık sistemini güçlü tutmak gerektiğini ifade eden uzmanlar, Ramazan’da oruç tutarken uzun saatler aç kalınmasının bağışıklık sistemini olumsuz etkilememesi için iftar ve sahurda yenilenlere dikkat edilmesini önerdi.
Korona virüsten korunmak için alınması gereken önlemlerin başında el hijyeni, sosyal izolasyon ve bağışıklık sistemini güçlü tutmak geldiğini, bunun için stresten uzak durmak ve iyi uyku kadar alınan besinlerin kalitesi de önem taşıdığını ifade eden Medical Park İzmir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı İrem Tuğçe Korkut, oruç tutacak olanların bağışıklık sistemlerinin zayıflamaması için önerilerde bulundu.
Diyetisyen İrem Tuğçe Korkut, oruç tutmanın sık aralıklarla ilaç kullanmanız gereken bir hastalığınız yoksa vücut için sağlıklı olduğunu ve doğru beslenmeyle birlikte bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini söyledi. Korkut, “Uzun süreli açlık, vücuttaki kötü huylu metabolitlerin temizlenmesini sağlar. Karaciğeriniz için iyi bir arınmadır. Karaciğer glikoz depolarını tüketerek, yenilenir. Metabolizma yağ yakmaya başlar” dedi.
Korkut, vücudun uzun saatler aç kaldığını, bu yüzden oruç tutanların öğünlerini iftar, iftar sonrası ve sahur olmak üzere üç öğün olarak düzenlemesi gerektiğinin altını çizdi.
Oruç tutarken bağışıklığı güçlü tutmak için yenilenlere de dikkat edilmesi gerektiğini belirten Korkut, bu dönemde sebze ve protein ağırlıklı beslenilmesini önerdi. Korkut, “Sebzeler posa yönünden zengindir. Bol posa tüketimi, oruç tutarken bağırsakların hızlı çalışmasını sağlar. Ayrıca sebzeler vitamin ve mineral deposudur. Sebzeleri çok pişirmeden diri olarak tüketmeliyiz. Özellikle pırasa, ıspanak, semizotu, enginar, kabak, karnabahar, soğan gibi sebzeleri iftar sofrasından eksik etmemeliyiz” dedi. Ramazan ayı boyunca basit şeker ve karbonhidrat tüketiminin azaltılması gerektiğini sözlerine ekleyen Korkut, “Tahıl grubu unlar yerine, nohut unu, mercimek unu, karabuğday unu ya da kinoa gibi protein ve posa oranı yüksek alternatifler kullanabiliriz. Kaliteli ve yeterli protein alımına dikkat etmeliyiz. Hayvansal etlerin doğal olarak yetiştirilmiş ve güvenilir olmasına önemli” şeklinde konuştu.

“Su içmeyi unutmayın”
Meyve tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Korkut, “Özellikle akşam geç saatlerde tüketilen meyveler kan şekerini yükseltecektir. Şeker oranı az, yeşil elma, böğürtlen, ahududu, greyfurt gibi meyveler tüketebiliriz. Baharat tüketimini artırabiliriz. Yemekleri pişirirken, zerdeçal, zencefil, kimyon, kırmızı pul biber, karabiber gibi baharatları eklemek bağışıklığımızı kuvvetlendirir. Yeterli su içtiğimizden emin olmalıyız. Sahurda ve iftarda 2-3 litre su içmeliyiz. İftardan 2 saat sonra orta tempoda spor aktivitesi yapabiliriz” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.