Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,5470
EURO
36,1854
ALTIN
2.956,63
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Hafif Yağmurlu
22°C
Manisa
22°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Açık
11°C

Kontrol altındaysa, astım korkutmasın

Kontrol altındaysa, astım korkutmasın

Uzman Dr. Kenan Kaya, astım tanısı almanın kişileri normal yaşam süremeyeceklerini düşündürerek karamsarlığa sürüklediğini söyledi. Bunun çok yanlış bir inanış olduğunu belirten Uzm. Dr. Kaya, “Uygun ve düzenli tedavi ile astım hastaları normal yaşam sürebilir, spor yapabilir, olimpiyatlarda şampiyon olabilir ya da Everest’in zirvesine çıkabilir. Bunun için erken tanı, düzenli ilaç kullanımı ve takipler çok önemlidir” dedi.
Kent Bayraklı Tıp Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Kenan Kaya, hastalara astım tanısının yaşattığı “normal yaşam sürememe” kaygısını bir kenara bırakıp hastalığı kabullenerek gereğini yapmalarını önerdi. Uzm. Dr. Kaya, “Astım hastalığında uygun ve düzenli tedavi ile hastalar normal yaşam sürebilir, spor yapabilir, isterse Everest’in zirvesine çıkabilir. Bunun için hastalığınızın erken tanısı, düzenli ilaç kullanımı ve tedavi sonrası hastalığın takibi çok önemlidir. Astım, hastayla doktorunun iş birliği yapmasını gerektiren bir hastalıktır. Astım hastalığının yaşamınızı etkilememesi için erken tanı ve tedavi planı, allerjenler, toz, polen, mite, soğuk ve kirli hava, stres gibi tetikleyici faktörlerden kaçınma, ilaçların uygun şekilde ve dozda kullanılması, nefes alma egzersizleri, sigara içilmemesi, influenza, pnömoni ve Covid 19 aşılarının yaptırılması önemlidir. Covid 19 olan astım hastası, ilaçlarını düzenli kullanıyor, kontrol altında bir hasta ise diğer bireylerden hastalığın ağırlığı yönünden bir farkı olmaz” diye konuştu.

“Astımın görülme sıklığı arttı”
Ülkemizde yaklaşık 4 milyon astım hastasının bulunduğunu belirten Uzm. Dr. Kaya, astımın görülme sıklığının da yıllar içinde giderek arttığını ifade etti. Kaya, astımın ataklarla seyreden hava yollarının kronik bir hastalığı olduğunu hatırlatarak “Hastaların hava yollarında mikrobik olmayan bir tür iltihap vardır ve bu akciğer içi hava yollarında daralmaya neden olur. Öksürük, nefes darlığı, hırıltılı solunum, göğüste baskı hissi gibi belirtilerle kendini gösteren astım hastalığıyla başa çıkmak, astımı olmayan kişiler gibi normal yaşam sürebilmek bazı şartları yerine getirmekle mümkün” bilgisini verdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.