Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,4951
EURO
36,4206
ALTIN
2.957,31
BIST
9.298,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Hafif Yağmurlu
21°C
Manisa
21°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
10°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Açık
11°C

Kalp hastalarına oruç uyarısı

Kalp hastalarına oruç uyarısı

Uzmanlar, kalp damar hastalığı, kalp yetersizliği, hipertansiyon gibi hastalıkları olanların oruç tutmasının sağlık açısından risk oluşturabileceği konusunda uyarıyor.
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Medical Park Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Cihan Altın, oruç tutmak isteyen kalp hastalarına uyarılarda bulundu. Altın, “Son 1 yıl içinde kalp krizi geçirmiş, balon yapılmış, stent takılmış veya açık kalp ameliyatı olmuş hastalar, kalp yetersizliği hastaları, kontrolsüz hipertansiyonu olan hastalar, idrar söktürücü, kan sulandırıcı ve diğer bazı önemli kalp ilaçlarını kullanan hastaların hekimlerine danışmadan oruç tutması sakıncalı olabilir. Hekimi tarafından oruç tutması onaylanan hastalar bu süreçte kullanmakta olduğu ilaçları yine hekimlerinin önerisi ile iftar ve sahur saatlerine göre ayarlamalı ve aksatmamalı. İlaçlarını aksatmalarının kötü sonuçlara neden olabileceği unutulmamalı. Hastalar oruç tutarken karşılaştıkları sorunları mutlaka hekimleri ile paylaşmalı” dedi.
Oruç tutarken en çok yapılan hataların başında yeterli sıvı alınmaması olduğunu belirten Altın, “Buna bağlı tansiyon düşüklüğü başta kalp olmak üzere beyin, böbrek gibi organların kanlanması etkilenebilir; ayrıca kanın sululuk oranı azalıp kan daha koyu bir hale gelebilir. Bu durum kalp hastalıklarına yatkınlığı olan hastalarda kalp krizi, inme veya böbrek yetmezliği gibi olumsuz sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle iftar ile sahur arası dönemde yeterli sıvı tüketimine dikkat etmek gerekir. Su tüketimi iftar ve sahur arasına eşit dağıtılmalı. Yani örneğin bir saat içinde yüksek miktarda sıvı tüketiminin faydası olmayacaktır. Ayrıca özellikle ramazan ayında sıvı alımının azalması göz önünde bulundurulduğunda ter yoluyla sıvı kaybını artırmamak için güneşli ve sıcak ortamlardan ve ağır işlerden sakınılmalı” şeklinde konuştu.

Tuza dikkat
Günlük tuz ihtiyacının sağlıklı bir insanda yaklaşık bir tatlı kaşığı olduğunu söyleyen Altın sözlerine şöyle devam etti:
“Sağlıklı bir insan Ramazanda da günlük tuz ihtiyacını gıdalarla almalı; ancak hipertansiyonu ve kalp yetmezliği olan hastalarda normal hayatlarında uyguladıkları tuz kısıtlamasını Ramazanda da devam ettirmeli. İftarda ya da sahurda tuz tüketimine dikkat etmeli. Turşu, şalgam suyu, konserve gıdalar, salça, ketçap, hardal, soya sosu, peynir, zeytin, soda, tütsülenmiş yiyeceklerin yoğun miktarda tuz içerdiği unutulmamalı.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.