Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,5273
EURO
36,2226
ALTIN
3.010,89
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Parçalı Bulutlu
10°C
Manisa
10°C
Parçalı Bulutlu
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Açık
13°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
15°C
Perşembe Açık
16°C

Çiftçiler kışlık kaba yem hazırlıklarına başladı

Çiftçiler kışlık kaba yem hazırlıklarına başladı

Muğla’nın Milas ilçesinde, çiftçiler hayvanlar için kışlık kaba yem hazırlıklarına başladı.
Milas’ın Çandır Mahallesinde çiftçilik yapan Akif Şener, arazide silaj mısır hasadına başlandığı söyledi. Şener, kırma makinelerle traktör römorklarına aktarılan taze mısır ve saplarından oluşan yeşil karmaların ahıra yakın yapılan naylonla kaplı çukurlara aktararak silaja dönüştürdüklerini belirtti.
Çiftçinin kendi imkanları ile elde ettiği en iktisatlı yem olan silaj, suca zengin yeşil yemlerin sıkıştırılarak havasız bir ortamda süt asidi bakterilerinin etkisiyle fermantasyona uğratılması sonucu elde edilen yem olduğunu belirten Şener, yemin saklandığı yere de silo veya silaj çukuru adı verildiğini ifade etti.
Milas’ta 2003 yılından beri çiftçiliği babasından devir aldığını, ahırı büyüterek 34 büyükbaş hayvan üretim kapasitesine getirdiğini belirten çiftçi Akif Şener, “Bir yıla aşkındır hayvancılıkta yaşanan fiyat istikrarsızlığın dan para kazanamıyoruz. Ahırda 34 büyükbaş ve düveler için 10 paket saman bir o kadar da silaj yem ve 5 çuval da hazır yem harmanlayıp hayvanlara günlük veriyorum. Kabaca hesapladığın da saman paketi 22 TL, bir o kadar da silaj yem, hazır yem çuvalı 73 TL, kırma hazırlarken mazot ve günlük ahır giderleri ile beraber maliyeti 8- 9 yüz TL’yi buluyor. Havan yetiştiriciliğinde çiftçinin elinde avucun da bir şey kalmıyor. Ancak düve ve süt satışlardan durumu kurtarmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Hafta içlerinde farklı semtlerde hayvan satış pazarların kurulduğunu belirten çiftçi Ferdi Kaygısız ise, hayvan pazarı satışların da en küçükbaşlar 3 bin liradan başladığı, danaların 7 bin ve ineklerin ise 10 bin liraya kadar alıcı bulduğunu kaydetti. Kaygısız, malın bakım durumu göz önüne alınarak, pazarlığa göre fiyatlar da değişiklikler gösterdiğini sözlerine ekledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.