Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,5470
EURO
36,1854
ALTIN
2.956,63
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Hafif Yağmurlu
22°C
Manisa
22°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Açık
11°C

Aydın’da narlar şifa için kaynatıldı

Aydın’da narlar şifa için kaynatıldı

Türkiye’de çaydan başka her türlü tarım ürününün yetiştiği il olarak bilinen Aydın’da nar hasadı başladı. Ekşi narların tanelenip suyu sıkıldıktan sonra kaynatılması ile elde edilen nar ekşisi, üreticinin yüzünü güldürürken tüketenin de ağzını tatlandırıp vücuduna sıhhat veriyor.
Oldukça zahmetli bir uğraş olan nar ekşisi çıkarma işlemi köylerde geleneksel olarak devam ederken bu yıl nar ekşisinin kilogram fiyatı 50 TL olarak açıklandı. Aydın’ın Köşk ilçesine bağlı Uzundere mahallesinde yıllardır atalardan kalma yöntem ile nar ekşisi üreten köylülerden Mustafa Ballı pandemi süreci ile birlikte sağlıklı gıdaların öneminin bir kez daha ortaya çıktığını belirterek, “İnsanlarımız artık sadece karnını doyurmak için değil sağlıklı beslenmek ve vücut direncinin geliştirmek için yiyip içiyor. Bilinçli kişiler, daha sağlıklı bir yaşam için ataları nasıl yiyip içtiyse aynı şekilde yiyip içmeye özen gösterdi. Bir süre önce, büyük marketlerde satılan soslu ekşilerin sadece damağı yanılttığı geleneksel ekşilerle uzaktan yakından bir alakasının olmadığı anlaşılınca insanlarımız yeniden geleneksel ve doğal gıdalara yöneldi. O dönemde narını satamayan birçok kişi ağaçları kesip başka meyveler dikti. Hastalıklar artınca ekşi nar yeniden kıymete bindi. Geçtiğimiz yıllarda sadece kendi tüketeceğimiz kadar nar ekşisi yapardık. Şimdi siparişlere yetişmekte güçlük çekiyoruz” diyerek nar ekşisinin pek çok rahatsızlığa iyi geldiği gibi yemek ve salatları tatlandırdığını söyledi.
Yemek ve salatalara lezzet katmak için sofraların vazgeçilmez aroması haline gelen nar ekşisini tamamen doğal ve geleneksel yöntemlerle hazırladıklarını ve özellikle virüs salgınından sonra çok fazla rağbet gördüğünü belirten Mustafa Ballı, “Mevsimin durumuna göre ekim ayında olgunlaşmaya başlayan narlar önce bahçelerden toplanıyor. Dalından tek tek topladığımız narları daha sonra taneleyip suyunu sıkıyoruz. Ezerek çıkardığımız narın suyunu daha sonra koyulaşana kadar kazanlarda odun ateşinde kaynatarak ekşisini yapıyoruz” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.