Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Az Bulutlu
10°C
Manisa
10°C
Az Bulutlu
Pazartesi Açık
10°C
Salı Açık
13°C
Çarşamba Açık
15°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
17°C

Ata yadigarı fabrikayı müzeye çevirdi

Ata yadigarı fabrikayı müzeye çevirdi

Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı Bayır Mahallesine gelenler, heybetli çınar ağacının dışında müzeye dönüştürülen 110 yıllık zeytinyağı fabrikasını ziyaret ediyor.
Marmaris’te yaşayan 110 yıllık dede mirası zeytinyağı fabrikasını ’Yağhane Müzesi’ yapan İrşat Alper, geleneklerine sahip çıkıyor. İlçeye bağlı 28 kilometre uzaklığında bulunan Bayır Mahallesindeki yağhaneyi ziyaret edenler, bitkisel yağların tarihine ve o zamanlarda kullanılan aletlerin geçmişine yolculuk yapıyor.
Bir taraftan da dedesinden öğrendiği yağhaneciliği devam ettiren İrşat Alper, “Bu binayı rahmetli dedem Mehmet Alper’in babası kurmuş. Tüm köy halkı dağlardan topladıkları zeytinleri, kekikleri ve diğer bitkileri buraya getirip yağlarını çıkartır hem evlerinde kullanırlar hem de köy meydanında gördüğünüz çınar ağacının altında toplayıp büyükşehre ilaç olsun diye kamyonlara sararlarmış. Bir süre sonra binayı büyütmüş hatta başka bir yerde daha teknolojik makinalar ile yağ çıkarma işine devam etmiş. Bende dedemden kalan bu mirasa diğer akrabalarımdan hisselerini satın alarak sahip çıktım. Ziyaretçilerin gelip bu eski zamanda kullanılan malzemeleri görmeleri beni çok gururlandırıyor’’ dedi.
Girişi ücretsiz olan müzede köyün ilk yağ sıkma mekanizması o dönemlerde kullanılan kap kaçaklar ve daha bir çok ekipmanlar bulunuyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.