Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
35,3743
EURO
36,4897
ALTIN
2.999,93
BIST
10.075,17
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Açık
12°C
Manisa
12°C
Açık
Pazartesi Hafif Yağmurlu
13°C
Salı Çok Bulutlu
16°C
Çarşamba Az Bulutlu
16°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
16°C

Sıcak havalar en çok onlara yarıyor

Sıcak havalar en çok onlara yarıyor

Son zamanlarda rekor seviyeye ulaşan sıcaklıklar kimi bölgelerde hayatı olumsuz etkilerken, sadece yaz aylarında üretimi yapılabilen tuğlanın üreticileri, sıcak havalardan memnun. Manisa’da 45 dereceyi bulan sıcaklıklarda bir yandan hava şartlarıyla mücadele eden işçiler bir yandan da kış aylarında da satışı yapılacak tuğlaları üretmeye çalışıyor.
Manisa’da tuğla üreticileri son zamanlarda rekor seviyeye ulaşan sıcak havaları avantaja dönüştürüyor. Sadece yaz aylarında üretimi yapılan ve restorasyon ve dekoratif amaçlı kullanılan tuğlalar işçiler tarafından kalıplanarak güneşin altında kurumaya bırakılıyor. Kalıplardaki tuğla çamurunu güneş altındaki beton zemine ters-düz eden işçiler günde 15 bin adet tuğla üretiyor. 30 santigrat derecenin üzerindeki hava sıcaklıklarında üretimi yapılan tuğlalar güneşte kurumaya bırakılıyor. 45 dereceyi bulan sıcaklıkları hem avantaja dönüştüren tuğla üreticileri, bir yandan da kavurucu sıcaklarla mücadele ediyor.

“Sıcaktan ayakkabılarını çıkaranlar, başını ıslatanlar oluyor”
Sıcakta zorlandıklarını ancak üretim yapmaları gerektiğini söyleyen tuğla üretim işçilerinden Savaş Davulcu, “Burada yüz yıllar öncesinden kalma yöntemlerle yığma tuğla, ateş tuğla ya da fırın tuğla üretimi yapıyoruz. Sabah 4’te başlayıp 13’e kadar üretim yapıyoruz. 2 saat öğlen molamız var. Yemek molasından sonra 4 günde kuruyan tuğlaları el arabalarıyla fırınlara götürüp pişiriyoruz. Sıcakta zor oluyor tabi ki ama çalışmaya da mecburuz. İşimiz masa başı değil. Arkadaşlarımızın şapkaları başlarında, sıcaktan ayakkabılarını çıkaranlar, başını ıslatanlar oluyor. Zor bir iş. Günlük 15 bin tuğla üretiyoruz. Yanan ateşin yanında olmuyoruz. Sıcaklık ve dumanın bizi etkilememesi için ateşin önünü kapatıyoruz” dedi.

“Zorluğu oluyor ancak mesleğimiz icabı sıcağı seviyoruz”
Meslekleri gereği sıcak havaları sevdiklerini söyleyen İşletme Sahibi Ali Soğukpınar, “Dekorasyon ve restorasyonlarda kullanılan harman tuğla üretiyoruz. Sadece yaz aylarında yaklaşık 3-4 aylık bir süreçte üretiliyor. Bu süreçte 12 aya yetecek kadar tuğla imalatını yapmamız gerekiyor. Sıcak havaların işçilere zorluğu oluyor ancak mesleğimiz icabı sıcağı seviyoruz. Hava sıcaklıklarının 30 derecenin üzerinde olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.