AK PARTİLİ UĞUR AYDEMİR YAPILANDIRMA VE AFET FONU KANUNLARINI DEĞERLENDİRDİ
6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle çalışmalarına ara veren TBMM, geçtiğimiz hafta itibariyle çalışmalarına tekrar başladı.
Depremden önce Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen Yapılandırma Kanunu bu hafta Meclis Genel Kurulunda görüşüldü ve kabul edilerek yasalaştı.
YAPILANDIRMA
AK Parti Manisa Milletvekili, Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Uğur Aydemir kamuya olan borçların yeniden yapılandırılmasına ve uygun şartlarda ödenebilmesine imkan sağlayan Kanun üzerine açıklamalarda bulundu.
Konuşmasına asrın felaketi olarak nitelendirilen depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet; yakınlarına başsağlığı ve yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar dilerek başlayan Aydemir, sonrasında yapılandırma kanununa ilişkin detayları paylaştı.
‘Kanuna göre 31/12/2022 tarihinden önceki dönemlere ait olan vergi, prim, idari para cezası, öğrenim kredileri, trafik cezaları gibi borçlar için yeniden yapılandırma imkanı sağlıyoruz.’ Diyen Aydemir, bu kanunda daha önceki yapılandırma kanunlarından farklı düzenlemelerin olduğunu belirtti.
Daha önce yapılandırma kapsamına girmeyen, adli para cezaları, üst kurul cezaları, sigara cezaları gibi cezalar da bu kanun kapsamında yapılandırılabileceğini ifade eden Aydemir, bu açıdan Cumhuriyet tarihimizin en kapsamlı yapılandırma paketinin olduğunu söyledi.
VADE 48 AY
Aydemir: ‘bugüne kadar çıkarılan yapılandırma yasalarında kesinleşmiş borçlar en fazla 36 ay yani 3 yıla kadar taksitlendirilebiliyordu. Taksitler ise 2 ayda bir 6, 9, 12 ve 18 eşit taksitte ödeniyordu.
Bu Kanunda vade 4 yıla yani 48 ay’a çıkarılıyor. Borçlular, kesinleşmiş borçlarını bu düzenleme kapsamında 48 ay’a kadar taksitlendirebilecek ve 48 eşit taksitte ödeyebilecekler. Bu son derece önemli ve borçlular lehine bir değişiklik.
Yapılandırmada vadenin 48 ay’a uzaması ve 48 eşit taksite çıkması, bir takvim yılı içerisindeki taksit atlatma sayısını (ödememe) da, 2’den 3’e çıkarmaktadır.
Kanunda yer alan düzenlemeye göre, Yİ-ÜFE oranı aylık 0,75 olarak dikkate alınacak, bu da yıllık %9 oluyor.’ Dedi.
BAŞVURU VE ÖDEMELER
Yapılandırma için başvuruların 31 Mayıs 2023 tarihine kadar, ilk taksit ödemelerinin ise 30 Haziran 2023 tarihine kadar olacağını söyleyen Aydemir; borçların peşin ödenmesi halinde ise hesaplanan Yİ-ÜFE oranının %90’ı silineceğini, idari para cezalarının peşin ödenmesi halinde anaparanın da %25’i silineceğini ifade etti.
2 BİN LİRA ALTI BORÇLAR SİLİNECEK
Aydemir: ‘Vergi dairelerine olan ve vadesi 31 Aralık 2022 tarihinden (bu tarih dahil) önce olduğu halde 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle ödenmemiş olan ve tüm vergi daireleri itibariyle borç aslı ve cezası, gecikme zammı, gecikme faizi, idari para cezası toplamı 2 bin TL ve altında olan borçların silinecek.
Borçların silinmesi için vergi dairelerine başvuru yapmaya gerek bulunmuyor, vergi daireleri bu borları kendisi silecek, yasal takibe geçmeyecek.’ Dedi.
TEKLİFTEKİ DİĞER DÜZENLEMELER
Aydemir Kanunda yer alan diğer düzenlemelere değindi. Kanuna göre;