Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,4910
EURO
36,2443
ALTIN
2.954,26
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Hafif Yağmurlu
22°C
Manisa
22°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Açık
11°C

2 bin yıllık sütunlar ayağa kalktı

2 bin yıllık sütunlar ayağa kalktı

Muğla’nın Yatağan ilçesinde 12 ay kazı, restorasyon ve konservasyon çalışmalarının yapıldığı Stratonikeia ve Lagina antik kentinde yer altındaki tarih gün yüzüne çıkarılmaya devam ediyor.
Antik dönemin en önemli dini merkezlerinden birisi sayılan Lagina Hekate alanındaki çalışmalara Bakanlık, Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) ve Muğla Valiliği destek veriyor. Yapılan araştırmalara göre geçmişi Tunç çağına dayanan, (İ.Ö. 3000) Seleukos kralları büyük imar çalışmaları ile Lagina kutsal alanını dini merkez ve Lagina’ya 11 kilometre uzaklıktaki Stratonikeia antik kentini de bölgenin siyasi merkezi yaptı.
Lagina antik kentindeki kazılar ilk Türk müzecilerden ve ’Kaplumbağa Terbiyecisi’ tablosu ile ünlenen Osman Hamdi Bey tarafından 1891-1892 yıllarında yapıldı. Günümüzde 1993 yılında Muğla Müze Müdürlüğü tarafından tekrar başlatıldı. 1999 yılında kazıya dönüştürülen çalışmalar 2012 yılına kadar devam etti. 2019 yılında Prof. Dr. Bilal Söğüt başkanlığındaki kazı çalışmaları yılın 12 ayı devam ediyor.
Lagina kutsal alanında Propylon (anıtsal giriş kapısı), kutsal yol, Altar (kurban ve sunak yeri), Peribolos (kutsal alanı çevreleyen duvar), Dorik Stoalar ve Hekate tapınağı bulunmaktadır.
Dini merkez olması nedeniyle Pagan inanışının da merkezi sayılan Lagina antik kentinde Hekate alanında yürütülen çalışmalarda 2 bin yıllık tören kapısının sütunları tek tek yerlerine yerleştirildi.
Lagina ve Stratonikeia antik kentlerinden Lagina’nın dini merkez, Stratonikeia’nın ise siyasi merkez olduğunu belirten Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, “Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Pamukkale Üniversitesi adına Stratonikeia antik kentinde ve Lagina kutsal alanında arkeolojik restorasyon ve kazı çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Bu çalışmaları biz yıl boyu devam ettiriyoruz hiç ara vermeden. Stratonikeia antik kentinde devam eden çalışmalara ilave olarak Lagina’da da antik yönden günümüz yapılarda hem kazı hem restorasyon çalışmalarını gerçekleştiriyoruz. Lagina’nın Hekate kutsal alanının kuzey stoasının restorasyon çalışmalarını Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) desteği ile tamamladık. Şimdi Lagina’nın girişinde sayın valimizin ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğümüzün destekleri ile çalışmalarımız ara vermeden devam ediyor. Tüm bunların yanı sıra Lagina Hekate kutsal alanı antik dönemin en önemli kutsal alanlarından birisi. Tanrıça Hekate adına antik dönemde ve günümüze kadar gelen süreç içerisinde bilinen en büyük kutsal alan ve en büyük tapınak burada yer alıyor. Burada yaptığımız çalışmaların, restorasyon, konservasyon ve kazı çalışmaları burasının ayrı bir boyuta ulaşmasını sağlıyor” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.