Türkiye’nin doğusu karla mücadele ederken batıda hava sıcaklığı 20 dereceye ulaştı. Ege ile Akdeniz’in kesiştiği noktada bulunan ve ılıman iklimi ile dikkat çeken Muğla’nın Datça ilçesinde badem ağaçları beyaz gelinliğini giyerek çiçek açtı ve üretici ilk çağla meyvesini tüketiciye ulaştırmak için gün sayıyor.
Bir hafta sonra hasat başlıyor
15 Şubat tarihinden itibaren çağla-badem hasadının başlayacağı Datça’nın Sındı, Palamutbükü ve Yaka mahallelerinde üreticiler erkenci badem ağaçlarından ilk meyveleri toplamaya başladı. Badem ağaçları bembeyaz çiçeklerle bezenirken, erkenci türlerden Hızırşah ve Co ismini verdikleri bademler ilk ürünleri vermeye başladı.
Rekolte yüksek
Hava sıcaklığının 20 derecenin üzerinde seyrettiği Palamütbükü Mahallesi’nde Şubat ayının 20’sine kadar hava şartlarında olumsuzluk yaşanmaz ise rekoltenin geçtiğimiz yıllara oranla yüksek olduğu açıklandı. İlk çağla ürünlerinin özellikle Antalya bölgesinden ihracat yapıldığı açıklanırken, ihracat ürünü çağlanın ilk hasadının kilosu 70-80 liraya kadar alıcı buluyor.
Erkenci türler meyve verdi
İlk çağla ürünü genellikle ihracata ve İstanbul ve Ankara gibi illere gönderildiğini açıklayan badem üreticisi Yaşar Çuhadar, ilk ürünün fiyatının kuru badem fiyatı ile eş değer olduğunu söyledi. Çuhadar, “Çağla 25 Şubat’tan sonra çıkar. Bunlar erkenci olan türlerdir. Bunları biz araştırıyoruz. Erkenci olarak bunların hepsinin ayrı ayrı isimleri vardır. Mesela Co bademi vardır, Hızırşah bademi vardır, Bekir bademi vardır. Bademlerin isimleri mevki olarak ve tarlasından bulunan şahıs isimleri ile adlandırılır. Er erkenci olanlar Hızırşah bademi ve Bekir bademi dediğimiz türlerdir. Bir de benim kendi bahçemde bulduğum Karıncalı badem en erkenci çağlalardır. Artık Türkiye’de kanıtlanmıştır bu. Türkiye’nin en iyi bademi Nurlu bademi, ikincisi de ak badem ve ondan sonra da sıra badem. Bunlar her sene olur. Çünkü ağacın yükü kalmıyor her sene yeniden sürgün yapar” dedi.