Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,5570
EURO
36,0089
ALTIN
2.986,77
BIST
9.520,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Yağmurlu
19°C
Manisa
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Açık
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Açık
14°C

Hükümetin enerji politikasına özel sektör temsilcilerinden destek

Hükümetin enerji politikasına özel sektör temsilcilerinden destek

Hükümetin enerji politikalarını destekleyen Berg Elektirik Yönetim Kurulu Başkanı Alp Erkin, yenilenebilir enerji konusunda Avrupa Birliği ülkeleri mevzuatından da faydalanılarak oluşturulan 2005 tarihli kanunun, hem yatırımı teşvik edecek oranda yatırımcıyı koruduğunu hem de devlet bütçesine çok ağır gelmeyecek dengeyi sağladığını belirtti.
Hükümetin enerji politikalarının hem çok doğru hem milli olduğunu ifade eden Berg Elektirik Yönetim Kurulu Başkanı Alp Erkin, Türkiye ile Avrupa ülkeleri arasındaki enerji yatırımlarını değerlendirdi. Erkin, “Örneğin, bu konuda yatırımcılara çok fazla taviz veren İtalya, sonradan verdiği teşvikler yüzünden pişman olup yatırımcıyı ve finans kuruluşlarını mağdur etmiştir. İtalya, üretilen enerjinin sadece yüzde 10’unu yenilenebilir enerjiden 10 yıl süreyle almayı hedeflemiştir. Programı sonlandırdığında yenilenebilir enerji, hedeflenenin neredeyse 2 katına, yani yüzde 19’a çıkmış ve teşvik süresi de 15 yıla ulaşmıştı. Bizde rüzgar enerjisi için ödenen baz fiyat 7.3 cent/kWh iken, İtalya’da 32 euro cent/kWh seviyesine kadar çıkmıştır. Yani İtalya’daki yatırımcının bütçeye yükü, fiyat olarak bizdekinden neredeyse 5 kat, teşvik süresi de yüzde 50 fazladır. Bunun bir ülkenin bütçesine getireceği ağır yükü uzun uzun anlatmaya sanırım gerek yoktur. Bu kervana, teşvikleri iptal eden ya da azaltan Bulgaristan, Polonya, İspanya, Yunanistan gibi ülkeler de eklenebilir. Oysa Türkiye’mizde 2005 yılındaki yenilenebilir enerji programımız hiçbir aksaklık olmadan yürütülmektedir” diye konuştu.

“Avrupa’da tek”
Erkin, “Yatırımcıya ağır gelen çevre mevzuatı ve diğer bürokratik işlemleri aşmak için 2015 yılında çıkan lisanssız enerji üretimi yönetmenliği ise küçük yatırımcıyı da oyuna dahil eden, sektöre ikinci bir ivme getiren, dünyada örneği az bulunur bir atılım olmuştur. Doğalgaz ve ithal kömür gibi yerli olmayan kaynakların üretimdeki payını günbegün azaltan bu yasal düzenlemeler, Avrupa’da tektir. Amerika’da ise petrol, doğalgaz ve yakın geçmişte bulunan kayagazı sebebiyle yenilenebilir enerjiye küçümsenerek bakılmaktadır. Bizim bu tür kaynaklarımız ve Almanya, Fransa, İngiltere’deki gibi nükleer santrallerimiz de olmadığından, bu politikaların ufak düzenlemeyle devamı çok sevindirici olacaktır” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.