Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Yağmurlu
19°C
Manisa
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Açık
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Açık
14°C

İnşaat Mühendisleri Odası depreme karşı uyardı

İnşaat Mühendisleri Odası depreme karşı uyardı

İnşaat Mühendisleri Odası Manisa Şubesi, 26 Haziran 2020 Cuma Günü meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki depremin ardından yaptıkları tespitlerle ilgili açıklama yaptı. İnşaat Mühendisleri Odası Manisa Şube Başkanı Fethi Nazım Obus, “Deprem kendini hatırlatmaya devam ediyor, güvenli yapılar inşa etmek ve bunları tercih etmek depreme karşı en önemli silahımız” dedi.
İnşaat Mühendisleri Odası Manisa Şube Başkanı Fethi Nazım Obus yaptığı açıklamada, “26 Haziran 2020 Cuma günü saat 10.21’de merkez üssü Akhisar-Sazoba olan 5,5 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir, o günden bu yana artçı sarsıntılar ile deprem kendini hissettirmeye devam etmektedir. İnşaat mühendisleri Odası yöneticileri ve uzman üyelerimiz ile birlikte Akhisar, Saruhanlı ve çevre köylerinde yaptığımız ilk tespitlerde herhangi bir can kaybının yaşanmamasına sevinirken yer yer hasar tespitlerini gözlemlemiş bulunmaktayız. Özellikle kırsal bölgede bulunan kerpiç yapıların duvarlarında ve Alibeyli Camisi’nin kubbesinde orta yüksekliğinden eteklere doğru pencere boşluklarına uzanan çatlaklar tespit edilmiştir. Ayrıca gene aynı caminin minare külahının birleşim bölgesinde çatlaklar tespit edilmiş ve devam eden artçı sarsıntılarda külahın devrilebileceği ilgililere iletilmiştir. Depremin ülkemiz gerçeği olduğunu ve bu gerçek ile yaşayıp mücadele etmek için deprem öncesi tedbirlerin alınması gerektiğini defalarca dile getirdik. Özellikle birinci derece deprem bölgesinde bulunan ve deprem riskini her zaman yaşayacak olan ilimiz için yapılması gereken çalışmalar çok geç olmadan ele alınmalıdır.” dedi.

“Kaçak yapılmış binalardan uzak durulmalı”
Uyarılarda bulunan Başkan Obus şunları söyledi:
“Bölgede yaşadığımız her depremden sonra söylediklerimizi bir kez daha dile getiriyoruz. Kaçak yapılmış ve mühendislik hizmeti almayan yapılardan uzak durulmalıdır. Mesleki yeterliliği kanıtlanmış mühendis ve mimarlar denetimin ana unsuru haline getirilmelidir. Kamu yatırımları başta olmak üzere deprem sonrası hemen kullanılması gereken ve insan yoğunluğunun fazla olduğu hastane, okul, belediye hizmet binaları gibi yapılar deprem yönetmeliğine uygun dizayn edilmeli, konuttan ve iş yerlerinden bozma yapılarda bu hizmetler verilmemelidir. Yerel idareler, meslek odaları ve üniversiteler işbirliğinde mevcut yapı stoklarının depreme karşı davranışları tespit edilmeli, mali kaynaklar yaratarak bu sorumluluk vatandaşların inisiyatifine bırakılmamalıdır. Şehirlerin tüm bileşenleri ile birlikte deprem master planları hazırlanmalı, deprem öncesi, deprem sırasında ve deprem sonrasında yapılması gerekenler bir plan çerçevesinde oluşturulmalıdır. Yerel idarelerin yapacağı yeni imar planları çalışmaları ranta yönelik değil, ilim ve bilim aklı ile yapılmalı, deprem tehlikeleri göz önüne alınarak işin uzmanlarına danışılmalıdır.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.