Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Parçalı Bulutlu
10°C
Manisa
10°C
Parçalı Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
10°C
Salı Açık
12°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
15°C
Perşembe Açık
17°C

Öğretmenevi lokalini ‘kültür ve sanat merkezi’ olarak tasarladılar

Öğretmenevi lokalini ‘kültür ve sanat merkezi’ olarak tasarladılar

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mimari Restorasyon Bölümü öğrencileri, Karşıyaka Öğretmenevi Lokali’nin bulunduğu tarihi yapıyı, kültür ve sanat merkezi olarak yeniden tasarladı. 22 öğrenciden oluşan ekibin yaklaşık bin 50 metrekarelik kapalı alanda yaptığı çalışmada, müze alanından sergi, atölye ve toplantı salonlarına kadar tüm detaylar düşünüldü. Öğrencilerin, tarihi yapının yeniden işlevlendirilmesi üzerine yaptığı rölöve ölçümleri ve projeler, lokalin kullanım hakkını elinde bulunduran Konak’taki Hasan Sağlam Öğretmenevi’nin yetkililerine de iletildi.
İzmir Ekonomili gençler, Karşıyaka Öğretmenevi Lokali’ni şehrin önemli sanat etkinliklerine ev sahipliği yapan, binlerce kişinin ziyaret ettiği bir merkez haline getirmeyi amaçladı. İkinci sınıf öğrencilerinden oluşan ekip, “Koruma Projesi” dersi kapsamında 4 ay çalıştı. Yaklaşık 125 yıllık tarihe sahip binada titizlikle çalışan gençler, birbirinden farklı projeler geliştirdi. Öğrenciler, tüm çalışmalarını İEÜ Meslek Yüksekokulu Mimari Restorasyon Bölümü Öğretim Görevlisi Yarkın Üstünes gözetiminde yaptı.
“Projelerimiz devam edecek”
Projeye ilişkin detaylar veren Öğr. Gör. Yarkın Üstünes, önümüzdeki dönemde de İzmir’deki nitelikli tarihi yapılar ve mekanlar üzerine çalışmalara devam edeceklerini söyledi. Üstünes, “Belli bir kimliğe sahip, tarihe tanıklık eden nitelikli yapıların günümüz ihtiyaçları doğrultusunda, yeni fonksiyonlarla kullanılmasını sağlamak, kentimiz açısından oldukça önemli. Tarihi yapıların yeniden işlevlendirilmesi olarak tanımlayabileceğimiz bu tür proje çalışmaları, öğrencilerimizin derslerde edindiği bilgileri direkt uygulama olanağı bulması açısından oldukça yararlı” dedi.
“Tüm ayrıntılar düşünüldü”
Üstünes, şöyle devam etti: “Proje sayesinde, İzmir’deki nitelikli yapıların nasıl değerlendirilebileceği konusunda, idari birimlerde ve bölge halkında bir farkındalık sağlamış oluyoruz. Bu amaçla 22 öğrencimiz, lokal olarak hizmet veren yapıya her hafta giderek çalışmalarını tamamladı. Tarihi yapıda kurgulanacak kültür-sanat merkezinde nelere dikkat edilmesi gerektiği ve her metrekarenin etkin olarak değerlendirilmesi için nasıl bir planlamaya ihtiyaç olduğu, gerek alan gezileri gerekse de stüdyo çalışmalarında ortaya çıkarıldı. Tüm detayları, en ince ayrıntısına kadar düşünerek, projeleri başarıyla tamamladık. Şehrimize değer katacak projelerin içinde yer almayı, önümüzdeki dönemde de sürdüreceğiz.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.