Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,5319
EURO
36,2154
ALTIN
2.967,16
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Çok Bulutlu
10°C
Manisa
10°C
Çok Bulutlu
Salı Açık
13°C
Çarşamba Açık
15°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
16°C
Cuma Hafif Yağmurlu
18°C

Türkiye’de her 100 kişiden 14’ü şeker hastası

Türkiye’de her 100 kişiden 14’ü şeker hastası

Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabetin dünyada giderek yaygınlaştığını belirten uzmanlar, Türkiye’de de bu hastalığın hızla arttığını söylüyor.
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kliniğinden Uzm. Dr. Özcan Çiftçi, şeker hastalığının çok hızla yayıldığını belirterek Türkiye’de her 100 kişiden 14’ünün şeker hastası olduğunu söyledi. Halk arasında genel olarak şeker hastalığı olarak tabir edilen Diabetes Mellitus’un, kan şekeri yüksekliği ile seyreden ve vücudumuzda birçok organı etkileyebilen bir hastalık olduğunun altını çizen Çiftçi, hastalığın dünyada görülme sıklığının ise yüzde 8.4 olduğunu vurguladı. Çiftçi, “Bu oran ülkemiz için yüzde 13.7 hatta bazı bölgelerimiz için yüzde 20’ye kadar çıkmış vaziyette. Bu demek oluyor ki her 100 kişiden 14’ü diyabet hastası. Şeker hastalığı çok sinsi ilerleyen bir hastalıktır. Kendini çok yemek yeme, çok su içme, çok idrara çıkma şeklinde gösterebildiği gibi hiçbir şikâyet olmadan da başka bir şey için doktora gittiğinizde, tesadüfen de saptanabilir” dedi.

“Yaşam tarzlarını değiştirmeliler”
Genetik faktörlerin, çevresel faktörlerin, obezite ve sedanter yaşamın diyabetin risk faktörleri olduğunu belirten Medical Park İzmir Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kliniğinden Uzm. Dr. Özcan Çiftçi, şöyle devam etti:
“Şeker hastalarında; kusma, mide bulantısı ve kilo kaybı gibi bazı belirtilerin ortaya çıktığı durumlarda insülin tedavisine başlamamız gerekir. Bunun dışında ağızdan kullanılan ilaçlarımız söz konusu. Aslında, şeker hastalarının yapması gereken en önemli şey yaşam tarzı değişikliğidir. Eğer bunu yaparsa hasta hem kilo verebilir, hem de ilaç kullanma miktarını azaltabilir. Ayrıca şunu da önemle belirtmeliyiz ki şeker hastalarımız kesinlikle endüstriyel gıdalardan uzak durmalılar. Günde en az yarım saat yürüyüş yapılması, günde üç öğün yemek yenmesi, akşam yemeği sonrası kalorili gıdalardan uzak durulması yaşam tarzlarını iyileştirmek için önemli adımlar olacaktır.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.